sobota, května 15, 2004

Bbarak goes overground

V sobotu 22.5. proběhne v Praze první významější letní fesťák Semtex Culture. Jeho pořadatelem je Depo Crew, kteří provozují hiphopový časopis Bbarak a hlavní hvězdou jsou dánští rappeři Outlandish. Že tu něco nehraje? Zatvrzelí ochránci undergroundového hip hopu si na hlavní stage vybrali skupinu, kterou nahoru vyhnala nesmlouvavou reklamou firma BMG a která prorazila díky otřesnému cajdáku "Aisha". Hip hop?? Leda se skřípěním zubů, možná někam vedle Rapmasters nebo (MC) Hammera. Ještě jednou jsem si jejich album, které jsem kdysi recenzoval pro MS poslechnul, jestli se nemýlím. Ne, nemýlím! A pak jsem si znovu přečetl tiskovou zprávu, která přišla z Bbaraku/DEPO CREW AGENCY. Tam se o Outladish cudně zmiňují následovně "Mezi headlinery celého festivalu jistě patří Outlandish, kteří se svou „Aichou“ donedávna obývali první příčky všech světových hitparád."

Přiznám se, že mi Outlandish nijak nevadí, ať si je poslouchá kdo na to myšlenkově má, ale měl jsem pocit, že Bbarak si dává záležet na tom, jak moc je undergoundový. Ostatně i proto ho následují zástupy teenagerů, kteří si ho kupují místo Brava. Jejich nekompromisní výstupy proti komerčnímu rapu (Jay Z, OutKast a spol.) mi s propagací Outlandish nějak nejdou dohromady. Na fóru bbarak.cz se k tomu už jejich čtenáři vyjadřují a také to nějak nechápou. I když, co chápat? Ta akce určitě stojí kupu peněž a na někoho tam musí diváky nalákat, takže proč ne zrovna na "Aishu". I když jsem zvědav, jak se na budou tvářit Bbarakem vychovají zuřivý undergroundové přímo na koncertě.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

caute tu Lukas/sk ... mam dojem ze mnoho ludi chce pošpinit BBARAK v cz panuje zavist... autor clanku by si mal uvedomit SEMTEX CULTURE FESTIVAL neorganizuje iba bbarak a depo, je tam omnoho viac organizatorov , cez smazky ako techno a house atd... , su tam 4 stejdže, na stejdži za ktorym stoji bbarak vystupia :

dj aneška -sk
orion
bart
kato
Illuzionists
kontrafakt -sk
bow vave
Freddy Fresh - usa
visiobaries and
beat junkies - usa

tieto vsetky mena su dojedneho spete so scenou

AJ TAK SI MYSLIM ZE CLANOK VYSIEL IBA AKO ŠPINAVA PRACA NIEKOHO V KTOROM JE ZAKORENENA ZAVIST A NEPRIAZEN VOCI BBARAKU
- ukazujete si meno ako web, ze nie ste uplne korektny-

Karel Veselý řekl(a)...

Že závidím Bbaraku? Možná, i když není moc co. Snad jen zarputilost, se kterou prosazují svoji myšlenku. Nesouhlasím s jejich vizí hip hopu, která navíc v Čechách nemá moc konkurence, ale respektujuji. Teď mě ale případlo, že svůj undergroundový ethos těžce zradili, tak jsem o tom napsal. Toť vše. A btw. to velké logo na plakátě Depo Crew snad znamená, že jsou hlavní pořadatelé,ne?

Karel Veselý řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...

Mno imho to neni úplně hiphopovej fest - na brněnský zastávce budou The Orb (yay!!) a ten hoch, co je toho hlavní boss, nevypadá, že by měl omezenej rozhled

Jana Kománková