pondělí, května 17, 2004

Desky které vyprávějí příběh

Když jsem psal o nové desce The Streets, slíbil jsem, že se ještě vrátím ke koncepčním deskám. Nakonec z toho vznikl článek pro červnový Lemon, takže pro Lab jen několik necudných myšlenek.

Desky-příběhy nějak extra nevyhledávám, ale přiznám se, že v době, kdy jsem byl posedlý čtením sci-fi a příbuzných žánrů, jsem miloval alba Kinga Diamonda. Dokonce si pamatuju, jak jsem si v metalovém fanzinu Metaliště objednal speciální číslo, ve kterém vyšly překlady všech Diamondových textů. "Them" jsem pak bez svolení autora přetiskl ve svém sci-fi fanzinu. Moc pěkné! Přibližně o deset let později jsem propadl Bowieho a Enově společné desce "1. Outside" s příběhem vraha-umělce, po jehož stopě se vydává detektiv. Bohužel, sotva Bowie rozehrál všechny postavy, byl konec desky a druhý, natož třetí díl nikdy nevyšly. Možná že tím pohorším jeho fanoušky, ale lepší album od něho neznám. Loni v létě jsem se k Bowiemu vrátil a najednou jsem byl trochu zklamaný, že neznám nějakou pořádnou hiphopovou koncepční desku. Chvíli jsem studoval a zjistil, že můj oblíbený producent Prince Paul vydal "A Prince Among Thieves". Příběh mě zaujal, četl jsem si texty, bohužel desku jsem dodnes nesehnal. Poslední album The Streets je pro mě tedy jediným opravdovým hiphopovým příběhem uvnitř drážek, který jsem si opravdu prožil. Ani se mi to nechce věřit, takže pokud někoho napadne ještě něco dalšího, ať mi dá echo.

Na druhou stranu jsem moc rád a hodně poslouchal "Discovery" Daft Punk, až jsem po "5555:Interstella" zjistil že je to vlastně taky koncepční deska. To stejné i s Microphones a "Mount Eerie", ale tam jsem si to později pozorně poslechl i s příbehem. Jsem moc zvědav na nové Tata Bojs, jak se vypořádali s nástrahami takhle ambiciózního projektu. Neříkám, že budu šťastný, když budou koncepční alba natáčet všichni, ale když to čas od času někdo udělá, zlobit se nebudu. Aspoň kvůli tomu nemusím poslouchat black metal.


Moje Top 5 koncepční alb:
1. Bowie - 1. Outside

2. King Diamond - Them

3. The Street - A Grand Dont Come For Free

4. Microphones - Mount Eerie

5. Beastie Boys - B-Boy Bouillabaisse aneb závěrečná pasáž Paul's Boutique


ps: přiznám se, že mi trvalo pekelně vydolovat z hlavy, které další desky-příběhy jsem slyšel. Ještě teď jsem pěkně rozrušený z toho, že si nemůžu vzpomenout na moc dalších. Pátrání pokračuje...

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Prince Paul a ten zmineny titul maj na showpark.cz:
http://www.showpark.cz/scripts/produkt.asp?pid=182073

Anonymní řekl(a)...

infesticons/majesticons/? - koncepcna hip-hopova trilogia (dez./)

Anonymní řekl(a)...

infesticons/majesticons/? - koncepcna hip-hopova trilogia (dez./)

Anonymní řekl(a)...

google hovori, ze sam velky dr. dre chysta koncepcny album. (dez./)

Karel Veselý řekl(a)...

mam takovy pocit, ze Dre chtel natocit hiphopovou operu, ale už ten nápad pustil k vodě. Viz 1,2. A na ty Infesticons/Majesticons Mike Ladda jsem zapomněl, to máš pravdu.

Anonymní řekl(a)...

koncepcni alba se daji najit zrejme opravdu ve vsech zanrech. tuhle k nam do r & p dorazila deska uptown 2025 a.d. kohosi jmenem marcel. dlouho jsem jeji poslech odkladal a nakonec se z toho vyklubal moc peknej soul.

blueskin (http://blueskin.bloguje.cz)

Anonymní řekl(a)...

A "A Prince Among Thieves" je take na P2P siti... Mimo jine :)