pátek, září 17, 2004

Nu singles

Destiny's Child - Lose My Breath

Vokální dívčí trio se vrací a ve velkém stylu. Rodney Jerkins se pochlapil nevídaným stylem a nechal Beyoncé&comp zpívá do sofistikovaně synkopovaných beatu pochodových bubnů, což je divné (=zajímavé) asi jako Harrisonovy funky trumpety z "Crazy In Love". Jerkins asi nepopře, že se snažil naprogramovat něco na způsob "Milkshake" Kelis (The Neptunes) nebo "Pass The Dutch" Missy (Timbaland), přesto well done, boy! Všimněte si, jak se urban music více a více minimalizuje, kdyby Richie Hawtin dělal pop, tak právě takto. Se vším tím hlukem kolem nové desky DC by to mohl být celosvětový singlový soundtrack k pozimu.


Lil Scrappy - No Problem

i20 ft. Ludacris&Lil Jon - Break Bread

Lil Jon vypouští svého dalšího crunk-pikolíka, Lil Scrapy se neblíží Davidu Bannerovi ani na míli, ale kvůli vokalistům crunk neposloucháme (Lil Flip kdo? Lil XXX kdo? Ciara kdo? tedy právě až na Bannera). Lil Jon natahuje elastické hranice svého žánr, když zkouší, kolik toho dokáže kombinace jednoho syntetického snare, jeden kick a zvuk, který jsme s jedním kamarádem přezdívali "whee" (nedivil bych se, kdyby byl v původní zvukové bance Rolandu 808). Lil Flipův "Game Over" se samplem z videohry je o krapátek zajímavější.

"Break Bread" oproti tomu zapojuje do hry hypnotickou basovou linku, kterou si vypůjčil z nějakého anglického hardcore techna kolem roku 1990. Ludacrise nemám moc v lásce, ale udělal solidní refrén, i když v souboji s basovou linkou prohrává.


Usher w Alicia Keys - My Boo

Nelly duetuje s Christinou, Jay Z s Beyonce, Nas s Kelis, na Ushera zbyla Alicia Keys. Nadějné spojení se ale propadá pod nekonečným Usherovým lkaním. Možná to bude jeho čtvrtý hit číslo jedna v řadě, ale hošan v klobouku umí víc. Keys je bohužel hodně nenápadná, mezi Usherovými refrény nemá moc místa. V jedné alternativní verzi, která koluje po p2p zpívá Beyonce a Usherovi to pořádně natře. Nedivím se, že skladba nebyla zařazena na "Confessions", protože je to slabota. Kdo teď udělá duet s Britney? Můj tip - Ludacris nebo Lil Jon.


Kelis & Bjork - Oceania

Výborný joint, něco na způsob mash-upu nahraného přímo ve vlhkém snu. Přecitlivělá Bjork dostává ránu od sexuálního torpéda Kelis ve verzí její olympijské skladby "Oceania". Aphextwinovský beat zní mnohem lépe než na albové verzi (připomene Pluto z Homogenic) a rudovlasá divoženka válcuje Bjork na celé čáře. Má v hlase vše, co sterilní Bjork obětuje hladivé melancholii. Ostatně, psal jsem už, že na posledních dvou albech je bohužel nejfádnějším elementem hlas naší milé Gudmunstrinové? Tuto verzi bohužel na zahájení Olympijády pustit nemohli, lidé by po chvíli začali mlátit hlavou do televizní obrazovky a následně by (ti kteří přežili) řecké pořadatele zažalovali za hudebně-estetický šok.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ehm..."Gudmunstrinové"? Raději bych se podržel tradičního "Gudmundsdottir" nebo (když už to má být echt česky) tak "Gudmundová". =) V.