sobota, října 16, 2004

Rock Against Bush

Americké volby se blíží, Bush si to s Kerrym vyříkali ve třech debatách a ke slovu se v posledních týdnech kampaně znovu hlásí anti-Bushovská kulturní fronta. Z nějakého záhadného důvodu se ale ke Kerrymu hlásí kapely, které vydávají výjimečně mizerné desky.

Angažovanost je samozřejmou výbavou umělce, jednoduchý výstup reflexe světa ve vesměs klišovité fráze. V případě populární hudby je to velmi snadné téma jak se zviditelnit. Za vlády Clintona jako kdyby američtí muzikanti neměli za co bojovat, takže si to vynahradili až loni při protestech proti válce v Iráku. Kovboj Bush se ukázal jako vhodný nepřítel, jenomže i oponování má svá pravidla. Pokud je vyloženě nepovedené, nahrává spíše protinázoru. Vezměte si filmového dokumentaristy Michaela Moorea. Jeho i u nás promítaný film "Fahrenheit 911" je ukázka dokonalé goebbelsovské manipulace s filmovým materiálem a vrcholem filmu jsou záběry na hrající si děti v Bagdádu s komentářem typu "Bush zaútočil na tuto krásnou zemičku, kde je radost žít". Podobně podivná je podzimní móda vydávat protiBushovské desky. Nemyslím kompilace jako "Rock Against Bush", ale spíše kapely, které si na Bushovské opozici přihřívají svoji polívčičku a vydání nových desek naplánovali chytře na říjen a listopad. Bohužel ke škodě věci se na Kerryho stranu staví kapely, které už mají svůj zenit za sebou a svými bídnými výkony rozhodně k úspěchu svého kandidáta příliš nepřispívají.

Velké antiBushovské desky? Beastie Boys - To The 3 Boroughs? Zdaleka nejslabší deska jejich diskografie, to stejné platí o slaboučkém "Around The Sun" R. E. M. Green Day - American Idiot? Chtějí snad tihle šašouni předstírat, že jsou z nich opravdoví političtí puneři? Ne, bože! Prosím... Tak kdo je tu další? Pearl Jam, Dave Mathews...opravdu je ještě někdo poslouchá? A to ještě není venku nová deska U2, která slibuje další hřebíček do rakve irské party. (Mimochodem, "Beautiful Day" je oficiální hymnou Kerryho týmu.) Kdybych byl Američan a slyšel ty slavné protiBushovské desky, snad bych se rozhodl zvolit současného prezidenta. Ehm, ještě mě napadá, že jediný slavný proBushovec je Britney Spears. Ta holka je sice totálně vypatlaná, ale její produkční tým ji poslední dobou zásobuje hudbou několikrát zajímavější než vypouští zmínění AntiBushovci.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Já teda nevím. Jak si občas čtu zde publikované příspěvky, došel jsem k názoru, že autor neposuzuje ani tak hudbu samotnou, jako spíš zvuk nahrávek. Když něco nezní "trendy", tak je to slaboučké, staré, zapšklé. Co ale třeba podívat se taky pod nablýskaný povrch těch zde vyzdvihovaných kýčů? Prohlásit, že tým kolem Britney zásobuje tuhle barbínu zajímavější hudbou než Pearl Jam,R.E.M. nebo U2 je hodně uhozené. Pro případnou protiargumentaci, že jsem neslyšel její poslední desku odpovídám, že slyšel. Je to rozhodně lepší než to, co dělala dřívě, ale stejně - je to načančané, hezky znějící (kdyby nezpívala), ale PRÁZDNÉ. Zkrátka forma bez obsahu. Možná mají výše zmíněné kapely nejlepší roky za sebou, ale mají názor a netočí se jako korouhvička podle převládajících módních stylů (no dobrá, aspoň většinou ne). Mimochodem, jsem zvědavý, kolik zde zmiňovaných objevů přežije dva, tři roky a dvě alba. Současný boom R&B mě docela prudí a ačkoliv se i zde najdou výjimky (třeba Kelis, i když i její poslední album obsahuje dost vaty), myslím, že až tahle vlna přejde, nic zásadního po ní nezůstane. Ale možná jsem jen zaprděný rocker, který ničemu nerozumí. S pozdravem Eda

Karel Veselý řekl(a)...

díky za příspěvek. vlastne jsi asi trefil hrebicek na hlavicku. nejde mi ani tak o to, jestli neco zni nebo nezni trendy, ale jestli to nejakym zpusobem oslovuje dnesniho posluchace nebo neoslovuje. (dost mozna ze "trendy" a "oslovuje" jsou zamenitelne terminy) U nas je pohled na hudbu strasne polarizovany - komerce vs. pravy rock/hip hop/folk (cokoliv). Me spis nez chytlavost, zaprodani se komerci nebo podbizivost zajima vyvoj, originalita schopnost experimentovat. Vsechny tyto veci dle meho nazoru R.E.M., U2 ci Pearl jam davno ztratili a ja proste odmitam poslouchat vyvar z hudby, kterou jsem poslouchal pred deseti lety. Jestli je to "trendy", pak jsem trendar!

Anonymní řekl(a)...

Jindra Bassline - Nemůžu zodpovědně říct, jestli To the 5 boroughs fakt není nejslabší deskou Beasties, ale mně docela stačí, že je sama o sobě velmi dobrá. To, že u Britney je prý "vyvoj, originalita schopnost experimentovat", mě asi nepřesvědčí - jestli se vyvinula z nuly třeba na 5/10 a už se to jako dá trochu poslouchat, tak To the 5 boroughs je u mě na 8,5/10.

Anonymní řekl(a)...

Promiň že to posuzuju podle jednoho článku, ale tak mi z toho ňák furt vychází, že si debil.
Zdravím všecky, co ví, že Punk´s not dead a proto poslouchají Britney!