pondělí, května 09, 2005

Bomb Albums: Fannypack, Platinum Pied Pipers, Venetian Snares

Poslouchám nové Fannypack a jsem nadšený. Holky to opravdu napálily ve velkém, "See You Next Tuesday" zní jako třikrát naklonovaná M.I.A., která místo ve válečné Srí Lance vyrůstala v komiksovém obchodě. Mimoidní hudební podklad, kde se Timbaland páří s dubem, diwalli a brazilským booty funkem. Fannypack mají dokonce track se stejným názvem jako na Arular, už název je všeříkající - Fire Fire. Tohle nemůže být náhoda. Village Voice volá po vymyšlení nějaké nové stylové škatulky, která by tyto ultrahybridy popsala.

To Platinum Pied Pipers škatulku mají - undergroundový nu nu soul (cheche, to jsem si pomoh, co?). Jejich debut Triple P rozhodně stojí za pozornost. Spojili na něm síly Waajeed ze Slum Village a Saadiq plus tuny vokalistů a producentů a udělali fúzi pravověrného soulu, hip hopu a moderního R&B. Vychazí to na Ubiquity, což je velmi pravděpodobně label, kde se momentálně rodí další soulová horečka (Sa Ra Creative Patterns). Už nečekám na to, až D Angelo vyleze z hrobu, tohle mi zatím stačí. Za rok za dva budou tihle hoši produkovat další Usherovo album. Možná :)

Nejnovější album hyperaktivního hudebního treoristy Venetian Snares má zašmodrchaný maďarský název a velmi zajímavě kombinuje rotující breakbeatové smyčky a různé symfonické samply, včetně třeba Bartóka. Celé je to tak nějak propojené myšlenkami na sebevraždu a Maďarskem, což se propoujuje v "Gloomy Sunday", kde se nešťastná Billy Holiday ocitne uprostřed rytmické smršti. A co je na tom maďarského? Autor písně, který později spáchal sebevraždu skokem z okna. Snares je, jak jsem viděl o víkendu, pěkně drsný týpek, něco na způsob ortodoxního metalisty. Jeho set mě chytl u srdce a já už sháním jeho kompletní diskografii.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

no me venetian snares okouzlil cca pred rokem a kazdy jeho release me necim zaujme. rossz csilag je sice fajn, ale jeho starsi breakcorovejsi veci se mi libi vic.