pátek, září 30, 2005

Beef - kolo 2

Vrátil se mi kámoš z Ameriky a když se zastavil, hned se ptá: "Nějakej novej prímovej beaf?". Když odlítal za louži Supercrooo a Indy&Wich si posílali tracky a teď byl natěšený, že se v českém hip hopu něco začalo dít. Musel jsem ho zklamat, ale jak se o několik málo hodin ukázalo, neměl jsem pravdu, když jsem prohlásil, že všechno je zase mrtvý. Válka se z úst rapperů přenesla na webové servery/magazíny Bbarak a Boombap, kteří ve velkém hiphopovém beafu pokračují. Všechno začalo, když se nezbední Supercrooo otřeli o Bbarak, který o tom informuje tady. Boombap to vidí trochu jinak tady a tady maličko osobní optikou a oheň byl na střeše. Bbarak vrací úder už Boombapu tady a Boombap vzápětí kontruje tady. Pokud si chcete poslechnout co přesně Supaz vzkázali Bbaraku, tak je to tady.
Co k tomu dodat? Dvě nejdůležitější hiphopová média si vyřizují účty nebo spíše vymezují prostor. Je to odraz polazizované hiphopové scéně, na jedné straně ortodoxní Bbarak v čele s Affrem a na druhé Boombap v čele s Abdulem pojímající hip hop značně volně (píšou o žebříčkovým hip hop, propagují menší scény jako reggaeton, grime). Asi tušíte na čí straně je mé srdce, Bbarák si zaslouží respekt za tvrdou práci na časáku, labelu i kempu, ale přiznám se, že když se nějaký rappa objeví na obálce BB odepisuju ho a nezajímá mě. Máme prostě dost odlišný názor na hudbu a v tom mi právě sedí Boombap. Bbarak za poslední roky ovládl domácí hiphopovou scénu a obraz českého hip hopu a také hip hopu pro lidi v ČR je v podstatě na jejich triku. Nezapomeňte, že Bbarak je stále jediným periodikem o hip hopu, Affro a spol. vysílají na Óčku a prezetují hip hop obřím festivalem na konci léta. Čekal jsem, že s nástupem Supercrooo jejich čas skončil a ortodoxní hip hop se odpotácí do nejhlubšího podzemí, podle mýho válka Supercrooo a Indy&Wiche byla válkou mezi starým a novým v českém hip hopu a tak nějak jsem to i popsal v tehdy v článku v LN (tady). Závěr je vlastně stejný jako tehdy u prvního beefu - z podobného vymezování může vzejít něco nového, lepšího než to bylo teď. Kéž by.
PS: Abdul slibuje na 15.října překvapení, já už vím o co jde, ale i když nesmím naznačovat, řeknu, že boj BB vs BB bude pokračovat na všech frontách.

Žádné komentáře: