úterý, října 28, 2003

Big Books

Musím se pochlubit! Včera jsem z Vltavy.cz dostal (a samozřejmě zaplatil :) dvě anglické knihy o dějinách taneční kultury. Podle ohlasů by to měly být dvě nejdůležitější napsané knížky o tomto tématu, takže bych je zde rád trochu představil.

Simon Reynolds - Generation Extasy (Energy Flash) se soustředí hlavně na londýnskou taneční scénu od začátku rave parties do poloviny 90. let. Reyonld je zřetelně na straně tančících raverů, ale občas si neodpustí zajímavé kulturně teoretické vývody (ačkoliv to vypadá, že čte jen levicové poststrukturalisty a to hlavně Guattariho a Deleuzeho). Přiznám se, že Reynoldsovy články na www.blissblogg. byly pro mne jednak úvodem do evoluce anglické taneční scény a později (nedostižným) vzorem toho, jak psát o hudbě. Několik kapitol je online, další Reynoldsovy články a odkaz na jeho blog viz.
zde.


Bill Brewster & Frank Broughton - Last Night A DJ Saved My Life: The History of the Disc Jockey je naopak spíše zábavná kniha o aspektech DJingu, která se snaží přesvědčit o tom, že DJ je klíčová postava historie populární kultury. Něco více tady. Nebo až se dostanu za předmluvu :)


A na závěr ještě odkaz na zajímavou stránku o a s nejdůležitějšími hudebními kritiky současnosti.

Žádné komentáře: