pondělí, listopadu 10, 2003

Nejlepší "opravdové" kolaborce mezi UK DnB a USA hip hopem


Mít na albu kolaboraci s nějakým opravdovým rapperem patřilo k povinnosti dnb producentů poloviny 90.let (alespoň těch, kteří si to mohli dovolit finančně). A tady je Top 5 mých nejoblíbenějších.
1. Goldie ft. KRS OneDigital (of "Saturn Returnz") - pro mě pořád jedna z nejlepších (a zoufale nedoceněných) skladeb 90. let, Goldieho pokus o hip hop docela nového řádu, který se povedl (a zůstal osamocen) a KRS který to přežil

2. Krust ft. Saul Williams Coded Language (of "Coded Language") - hiphopový básník Williams se cítí v Krustově smršti až podezřele dobře. Skladba zůstala utopená na Krustově rozpačitém debutu.

3. 4 Hero ft. Butterfly (z Digable Planets) The Action (of "2 Pages")

4. Peshay ft. J-LiveEnd Of Story (of "Miles From Home") (obojí jazzové pecky, ve kterých beatmasteři s breakbeaty spíše šetřili)

5. Roni Size ft. Method ManGhetto Celebrity (of In The Mode)
Tady to chudák Meth málem neustál, stejně jako Cypress Hill na Ronieho Child Of The Wild West z Blade II. OST. Když se budeš Roni takhle chovat k americkým hvězdám, přestanou s tebou spolupracovat! Pamatujete si někdo na další pecky?? Napište mi!!

Skladby na prvních dvou místech mohly klidně způsobit hudební revoluci, avšak spojení UKdnb a USAhip hopu něco nepřálo. Americka si ostatně brzy anglické breakbeaty přizpůsobila k obrazu svému a veterány junglové scény už nepotřebovali.

Žádné komentáře: