sobota, prosince 13, 2003

Hiphopoví producenti 2003 část 1: Kayne West & Just Blaze

Už vás nudí zkouřené beaty Dr. Dre, tabla'n bass Timbalanda a funk ala Neptunes, pomalu nám roste nová generace hiphopových superproducentů.

Pro Kayne Westa, kterého objevil Jay Z, to byl velmi úspěšný rok. Pro Ludacrise udělal hit jeho kariéry Stand Up! a zároveň jeden z nejlepších h/h tracků roku, Alicii Keys vyrobil Fallin verze 2003 You Dont Know My Name s imitací old schoolového Motown soundu. O jeho postavení svědčí to, že pro poslední Jiggovo album dostal jako jediný producent dva tracky (Encore je o něco lepší než Lucifer.) Through The Wire se prodává pod jeho jménem a lidé se o něm konečně dozví, jen škoda, že West dělá stejnou chybu jako Dre, Timbo i Pharell a zkouší se prosadit nejen za produkčním stolem, ale i za mikrofonem. Vetchý rap ubírá silné skladbě body. Pro připomenutí si k němu připište Get By Taliba Kweliho, Knoc-Turn'alův Muzik, Jigga a Beyonce v '03 Bonnie & Clyde, a také nejdůležitější tracky z Jiggamanova Blueprintu (Takeover, Izzo (H.O.V.A.), Never Change). Ty ho proslavily, stejně jako The Truth Beanie Sigela. Teď se mluví o tom, že natáčí s Commonem (dobrý výběr - z obou stran), Janet Jackson a dost možná, že na řadu přijde i její brácha. V lednu navíc čekejte jeho producentské LP College Dropout nacpané zlatými hosty.
West přišel s nápadem samplovat staré soulové nahrávky a pak je zrychlovat a dělat z nich refrény. Jenomže se neomezuje jen na to, jeho producentské skillz jsou mnohem rozlehlejší a jeho tracky rozhodně nejsou přes kopírák.

Just Blaze je další Jiggův objev, který stojí za blueprintem jeho nejslavnější desky (napsal mu největší hit alba Girls, Girls, Girls a You Dont Know). Loni navíc vyletěl díky Cam'ronově pecce Oh Boy a Freewayově Rock the Mic. Letos přidal blyštivou pecku Joe Buddena Pump It Up, na "Black Album" ukuchtil Intro a December 4th a vrací do hry Erica Sermona s bollywoodským singlem React. Stejně jako West, i on s oblibou zrychluje soulové samply, proto s ním bývá někdy zmiňován jedním dechem, ale i on dokáže svůj sound inovovat. Blaze bude mít dokonce dva tracky na příštím albu Dr. Dre. Takže pro oba dva platí: Watch out!

Žádné komentáře: