úterý, prosince 09, 2003

V klipovém nebi

Jako právě tam se ocitne ten, komu se dostene do ruky trojice DVD, která představuje tvorbu tří nejzajímavějších a také nejdůležitějších klipových autorů současnosti. V "Director's Series" se sešli Chris Cunningham, Spike Jonez a Michel Gondry. Kdo natočil co a kdo je lepší?

Spike Jonze - od jakoby mimochodem točených "událostí psaných životem" (nejslavnější Praise You, Da Funk, Feel the Pain od Dinosaur Jr., Elektrobank The Chemical Brothers) až po stylizované a pečlivě propracované minifilmy (It's Oh So Quite, Weapon Of Choice s Christophem Walkerem tancujícím po stropě). Jonze už má v kapse i dva výýýýtečné celovečerní filmy "V kůži Johna Malkovitche" a "Adaptace" a klipy prý už přestal točit.


Chris Cunningham - zběsilé horrové noční můry (nejpůsobivější samozřejmě Aphexova "Come To Daddy", Come On Selecta a Afrika Shox) i designové studie povrchu (Second Bad Vibel, All Is Full Of Love). Chlapík zodpovědný za popularizaci tváře Aphexe Twina a geniální "Windowlicker". I Cunnigham prý přestal s klipy a točí krátké filmy (Flex s APX nebo lukrativní reklamy).


Michel Gondry - Bjork mu děkuje za svoji tvář komixové královny (Army Of Me, Hyperbalad), Gondry pak klasikům experimentálního filmu, jejichž odkaz nekonečné hry s absurdními smyčkami dovádí k dokonalosti (Deadweight, Sugar Water, Let Forever Be). Navíc doslova udělal The White Stripes, kteří by bez jeho klipů nikdy neměli šanci prorazit do širšího povědomí televizní generace.

I když tři DVD neseženete (už jste napsali Santovi?) , můžete většinu klipů vidět například v německém dokumentárním seriálu "Fantastic Voyages", který vysílá ČT2. Nebo mne navštívit a nechat si je pustit :))

Žádné komentáře: