pondělí, ledna 12, 2004

2 watch in 2004

Přelom roku zakončíme článečkem o tom, na koho si dát v roce 2004 v hudbě pozor. Protože samozřejmě nesedím v redakci Face, Spinu, NME ani Source, kde mi pohunci pouští dema a mixtapes nepodepsaných hudebníků z ulice, musím vycházet z toho, co jsem si kde přečetl případně slyšel. O tom, jestli jsme se strefil rozhodne čas.
BBC vyhlásilo pořadí deseti nejžhavějších objevů, které podle hlasování hudebních kritiků a odborníků prorazí v roce 2004. Váha tohoto průzkumu stoupne, když se dozvíte, že loni předpověděli bombastickou kariéru 50 Centa, Seana Paula, Yeah Yeah Yeahs i Dizzee Rascala. A důležitý je i fakt, že většina hlasujících vlastně sama o slávě nováčků rozhoduje, ať už od psacího nebo nahrávacího stolu. Nuže, Sound 2004 předpovídá, že příští rok bude patřit partičce Keane, kteří svoji hudbu popisují jako "rock bez kytar" a ""Radiohead kteří předělávají A-Ha". Vsadit by na ně měli fanoušci britské kytarové melancholie i Radiohead. Na dvojce je skotská prog rock/indie partička Franz Ferdinand, kteří už stojí přímo na pokraji slávy, protože tento týden vydávají singl "Take Me Out". (Jejich předchozí počin ohodnotil Pitchfork plnou desítkou). Pokud vám leze post rock krkem, tak si vsaďte na garageového producenta Wileye z východního Londonu, o kterém jsme už psali. Mezi vyvolenými prý bude i nu-soulová zpěvačka Joss Stone nebo 70s retro-rockeři Razorlight.

Našim (a nejen našim) (ne)skromným tipem jsou Junior Boys, jejichž EPčko "Birthday" z nich udělalo miláčky indie kritiky. Kombinují podivné rytmické zašmodrchance ala Timbaland nebo Photek se soulovými vokály a jemným 80s retrem. Těžko popisovat,lepší slyšet. Nový ok nejprve přinese jejich nové EP "High Come Down" (na recenzi se pracuje)a pak také oufejme i celé album. Dodejme jen, že jsou z Kanady a vydávají na londýnském labelu Kin, nad kterým drží ochranou ruku Warp. O Kayne Westovi jsme už psali, takže jen dodejme, že "College Dropout" vychází v únoru a potom by měla nastat jeho vláda nad hiphopem vezdejším. Další žhavá jména, o kterých se píše v UK jsou Ludes, Hot Chip nebo Secret Machines. Immortal Technique (autor mixtape Revolutionary Vol. 1), má být další rapper z New Yorku, kterému se připisuje velká budoucnost.
Čas všechno vyřeší, říkají někteří, takže bez citace druhého verše téhle staré pecky od Prouzy, dodávám svoje oblíbené: uvidíme/uslyšíme.

Žádné komentáře: