neděle, ledna 25, 2004

Gabba je zpět!

Z hudebních stylů, jejichž návrat bych vůbec (ale vůbec) nečekal, patří na první místo gabba. No a vidíte, loňský rok patřil mimojiné i revivalu gabby, té superrychlé, supernekompromisní odrůdy jungle, kterou mnozí nazývají hudebním terorem a spojují dokonce (chybně) s neofašistickým hnutím. Gabba vznikla v Nizozemí někdy kolem roku 1991 (tatínkem je americký DJ přestěhovaný do Bruselu Joey Beltram), ale trvalo pár let než se rozšířila po Evropě. V UK se brutálního soundu chytla breakbeatová darkside, která měla strach že ji pohltí šmoulovský happy hardcore a hardcore fanoušci ragga jungle. Naroubovali na temné zvuky multiplošné breaky a zrychlovala a zrychlovala a zrychlovala. To bohužel museli i její fanoušci, kteří si pomáhali mícháním nových a nových rychlých drog. Někdy ve druhé třetině 90. let odpadli i ti nejdrsnější a scéna na chvíli zmizela mimo rozlišovací schopnost. Jak se ukázalo loni, bublalo to v ní vlastně pořád. A to hlavně v Německu, kde vlajku nesli hrdě vztyčenou Panacea a hlavně label Digital Hardcore Aleca Empire.

Na jednu stranu je revival gabby nebo extrémního ragga jungle chcete-li, vlastně vcelku logický. Drum'n'bass/junglová scéna zažila loni další tragický rok, když mezi "nejzajímavější" počiny patřily další a další singly kohorty veteránů Metalheadz (Dillinja and comp.) a vokální pop dnb (Hospital records). Kam se tedy obrátit, pokud chcete opravdu intenzivní víkendový zážitek s breakbeaty? Řešení nabídla právě nová generace breakbeatových extrémistů, hardcoreových zvukových teroristů, kteří mají na vyměknutí klubové scény svůj vlastní lék. Kupodivu se první ozvala Amerika. Kid606 a lidé kolem labelu Tigerbeat6 připravovali už delší dobu půdu pro novou zásilku čerstvého krvavého zboží. Nejprve vydal Amík jménm Soundmurderer (gratulace k výbornému jménu!) monstózní mix starých ragga jungle fláků pod jménem "Wired For Sound" na Violent Turd a potom nás ještě dorazil vlastním materiálem pod nickem Soundmurderer and SK1. O Venetian Snares jsme už obdivně psali v létě. "Ambush" DJ Scuda je další krutá pekelnost (a to všechno na úchylném imprintu Warpu Rephlex). A aby toho nebylo dost, tak jedna z největších postav gabba jungle počátku 90. let Remarc vydává retrospektivu svého špatného soundu "Sound Murderer".

Po pravdě řečeno nejsem velkým zastáncem toho, že hudba, kterou si pouštíte na svém domácím aparátu, by se vám měla za každou cenu snažit vyrvat mozek z hlavy a vnitřnosti ze zbytku těla, ale uznávám, že neo-gabba má opravdu něco do sebe. U Scuda nebo VS nejde jen o extrém pro extrém samotný, dokonce se jim daří startující helikoptéry rotujících breakbeatů posunout jinam než do pekelného blázince. A vůbec se nedivím těm, kteří v umělosti dnešní hudby utíkají právě do těchto krajin.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ten článek je trošku mimo, Gabba pracuje hlavně z rovnými beaty. Fakt:)