pátek, ledna 23, 2004

Jakpak je dnes/letos u nás doma?

Ocitl jsme se mezi asi dvaceti publicisty, kteří budou udělovat specializovanou cenu Anděl v oblasti taneční a klubové hudby. Pozvala mne Jana Kománková a takovou nabídku ve vší skromnosti prostě odmítnout neumím. Jinou věcí je, že jsem ze stavu české hudební scénu značně nesvůj a dokonce vážně pochybuji, jestli si tu cenu vůbec někdo zaslouží. Tak loni například - nevyšla nová deska EOST (i když Muchow by si ji zasloužil za DVD nebo výborně provedené singly), nevyšlo žádné zajímavé album leftfield elektroniky (Floex, ZKA4T a spol. spí), český drumbass/jungle jaksi nezhodnotil svoje "naděje" (Juanita Juarez ani dvoika.troika nevydali nic nad čím bychom se museli vzrušovat, Ohm Square spí), malé a nadějné labely jako Neonarcist a Muteme se teprve pomalu rozjíždí a o zbytku prostě nevím (tedy=neznamená to, že to neexistuje, jen jsem to ve své ignoranci přehlédl!). Naštěstí se do této sekce počítá i český hip hop, který jediný mne trochu vzrušil. Aspoň, že Naše Věc a De Zrechts vydali velmi slušné desky, pro které se dá hlasovat.

Tedy shrnuto a podtrženo, jsem trochu smutný z toho, že zrovna první rok, kdy jsem v této "komisi" se neudálo na domácí scéně zhola nic zajímavého. Ale už teď je zaděláno na velké příští věci. Dva samplery, ke kterým jsem se dostal poslední týden, ve mne přece jenom jistou naději vzbuzují. První je aktuální CD časopisu HIS Voice, kde kromě soudobé vážné a historické hudby najdete i několik ryze elektronických experimentů či věcí na i mimo okraje. Tak třeba Oratorium electronicum Michala Rataje je výtečnou hlukovou skladbou, která kombinuje nejstarší českou píseň "Hospodine, pomiluj ny" a elektronické ruchy. Mickey Mouse a noiseové legendy VO.I.D. jsou samozřejmě nekompromisnější, ale v kontextu své tvorby přesto velmi organizovaní. Největší bombu ale servíruje slovenský projekt Karaoke Tundra právě ze stáje Neonarcist. Nefalšovaný středoevropský clickNbeep, na který můžeme být pyšní.

Někteří zúčastnění se překrývají se zatím neoficiálním samplerem internetového labelu MuteMe. Ten se může pochlubit celou porcí leftfield elektroniky od lidí, o nichž jste patrně nikdy v životě neslyšeli (čehož budete po poslechu litovat). Tento výběr, který se zatím šíří stylem friend-2-friend (aneb jedna paní povídala), je sestavený vesměs z věcí, které najdete na stránkách jednotlivých hudebníků. MuteMe už prý pomalu shraňují exklusivní materiál od stejných lidí, který by měl vyjít na oficiálním sampleru (sami ještě neví, jestli to bude ve formě mp3 nebo CD). Krom toho se prý dočkáme i další koncertní návštěvy laptopových celebrit (zatím bohužel nemohu jmenovat, ale jména to jsou velká!). Tak jen tak dál!!!

Žádné komentáře: