neděle, února 22, 2004

Bomb Album: Kanye West - College Dropout (Retail)

Tak dlouho očekávaný debut Kanye Westa je venku a ačkoliv jsem se už zařekl, že o něm nebudu psát, neodpustím si k "hiphopové desce roku" ještě jeden post. Prozatimní pointou je 440 tisíc prodaných kusů v prvním týdnu, West byl poražen jen Norah Jones a řekl bych že brzy jí to vrátí.

Oproti verzi, která kolovala na internetu, přibylo několik zbytečných skitů - je to jediné, co z desky vyloženě nemusím, ale chápu, že drží pohromadě ústřední ideu alba "Odpadlíka z univerzity" - můžes se učit jak chceš, život tě nakonec naučí sám. "All Falls Down" jsem slyšel pod názvem "Sefl-Conscious" jako accappelu z jakéhosi básnického večířku (úchvatné, ale pro album samozřejmě nepoužitelné) a ve verzi se samplem Laureen Hill u unplugged session. Zlomený hlas drogami propláchnuté L. seděl do skladby více než Syleene Johnson, která předstírá, že je Mary J Blige. Jenže Miss Fugees sampl nepusitla z rukou. Třetí singl?? Bohužel to vypadá, že ano. Na desce totiž mnohem lepší lepší skladby. Co třeba "Jesus Walks?". "Spaceship" a "We Dont Care", která na bootlegu také nebyly, jsou výborné kusy, které patří na úvod alba. "Get Em High" je Westův pokus o drsnou gangsta pózu a probůh připomíná Method Mana a spol. pro Space Jam "Hit Em High". Talib Kweli a Common v druhé půlce zarýmují, ale překvapivě je hlavním rapperem skladby West. Bootleg končil s "Never Let Me Down" s Jiggou a Saulem Williamsem. Pro konečnou verzi Kanye zkrátil Saulův výstup (proč je podepsán jako J Ivy???), Jigga přidal ještě jednu sloku a hlavně skladba už není zavírákem. Tuto funki dostal dvanáctiminutový freestyle "Last Call", ve kterém West popisuje, jak album vznikalo. Jednoduše úchvatné, jiné recenze mluví o zbytečném tracku, ale mě tady West definitivně pokořil. Ve výběru nakonec chybí moje oblíbené "The Good The Bad The Ugly", které by mohlo pomoci začátku druhé půlky.

Tato deska zůstane v americkém žebříčku dlouhé měsíce. Věřte mi. West z ní může vydávat singly dva roky. Na 50 Centa a Eminema si už nikdo nevzpomene. Uvidíme, jestli s sebou na vrchol vytáhne i Commona, kterému produkuje novinku.

Žádné komentáře: