pondělí, května 03, 2004

Komediální rap - Britové vrací úder s Goldie Lookin Chain a MC Pitmanem

Komediální rap (comedy rap) je u nás pokud se nepletu zatím nezmapované teritorium. Hiphopoví parodisté to nemají na scéně, která přetéká sebevědomím, lehké, ale o to jsou zábavnější. Allmusic přiznává, že většina komediálního rapu je vlastně vážně myšlený hip hop střižený pouličním humorem, opravdových parodistů je ale počertech málo. Na začátku 90.let parodoval hiphopová klišé komik Arsenio Hall alias rapper Chunky A, o pár let později dělali něco podobného N.W.H. alias Niggers With Hats ve vynikajícím filmu "Fear Of A Black Hat". Podobných hrubozrných parodií na "tough guys" se vynořilo hned několik, jsou tu ale i inteligentnější záležitosti. Z posledních let je mým favoritem Mike Ladd a jeho kanadský žertík s kapelami The Infesticons a The Majesticons. Zatímco prvně jmenovaní představovali zaryté undergroundové klasiky (album Gun Hill Road, na kterém je i Rob Swift a Saul Williams), druzí se do nich pustili na albu "Beauty Party", které zase parodovalo postupy komerčního hip hopu. Nemusím snad dodávat, že všechny členy kapel hrál Ladd osobně.
Teď jsou tu noví králové komediálního hip hopu a tentokrát to jsou Britové. Jmenují se Goldie Lookin Chain a doma už byli i v Top 40. S typicky suchým humorem se pustili do gangsterského hip hopu, jen jejich téma jsou trochu vyšinutá. Dissovat všechny hiphopové hvězdy (refrén "Fuck Alicia Keys" v Shit To Me), rappovat o tom, jak se nelépe zabít (Self Suicide) nebo prostě se jen tak po southparkovsku bavit "Your Mother's Got A Penis). Většina skladeb jsou ujeté parodie na klasické hiphopové hity, takže podobně jako u N.W.H. platí, že čím lépe znáte klišé, tím více se budete bavit. GLC původně rappovali ve velšštině, teď vydávají nové album a budou předskakovat na současném turné The Streets.

I garageová scéna už má svého komika. MC Pitman je prý bývalý horník, který začal rappovat, aby vyprávěl jak drsný je život mezi uhlím. Nechá se fotit ve fáracím úboru a oslavuje pití čaje a rozhazuje urážky jako pravý gangster. Loni v srpnu vydal album "It Takes A Nation Of Tossers". Pokud zpráva ze Sonrecords nelže, Pitman byl nedávno zabit při tajuplném hornickém neštěstí. Předpokládejte tedy, že jeho akcie půjdou zatraceně nahoru. Zatím si ho můžete poslechnout v jeho singlu Pitman Says.

Žádné komentáře: