středa, července 07, 2004

Franzie, Take It Out!

Franz Ferdinand jsou poslední dobou moji miláčci. Rozhovor s nima se nějak zasekl, asi mají důležitější věci než odpovídat na moje otázky, ale o moji velkou přízeň zatím nepřišli. V mailové korespondenci s Pavelem Smutným z Bristolu (checkout his blog, přišly dnes na přetřes různé remixy "Take Me Out" a tak, abychom si to nenechali pro sebe, tady je maličký průlet různými verzemi této písně (zatím jeden z nejlepších singlů roku, dle mého skromného názoru).

Take Me Out (Naum Gabo Mix) - trochu do house, trochu do trance, 4/4 rytmy doplněné dreamy plochami, ale také překvapivým důrazem na vrstvené kytarové riffy. Slušné, ale nijak překvapivé.

Take Me Out (Morgan Geist Re-Version) - výrazně vytažená basová linka připomíná zároveň g-funk a madchester, pomalý rytmus přidává body prvně jmenovanému, acidové syntezátory tomu druhému. Mezihra v polovině s mimozemsky efektovanými hamondkami si zaslouží klobou dolů. Ta pasáž si o něco podobně psychedelického přímo říká! Výborný, nápaditý remix.

Take Me Out (Fake ID Taken It Too Far Mix) - kytarové vazby, které končí až v Sonic Youthovském pištění zakončí první třetinu, která se pak promění na syntetickou onanii levných 303, aby zhruba v polovině konečně nastal čas na původní riff. Zbytek je už jen zrychlená refrénová pasáž modulovaná, propípaná a na konci ještě zvrstvená. Strukturně zajímavě podaný remix, který by mohl některého fanoučka FF trochu vyděsit...

Take Me Out (Milkshake Remix by ThriftshopXL) - ...což dvojnásob platí o pseudo-Neptunes remix. Jde vlastně o klasický mash-up, který má ale výborně obroušené hrany a je vidět, že autor zvládá latinu na výbornou. Možná se někde Kelis a FF potkají face2face a dají si to naživo :)

Take Me Out (Daft Punk Remix) Toto spojení slibovalo hodně, ale Dafts se na oficiálním remixu, který vychází tento týden ve Francii, moc nepředvedli. Jako kdyby nevěděli, co si se skladbou počít a většinu času ji prostě nechali být tak jak je. První minutu přidal jen pár lupanců a práskanců, které jsem svedl na slabé baterky ve sluchátkách, až kolem 01:30 přidali svoji 303 modulaci, což je nakonec jediné vylepšení skladby. Tohle, že má být remix? Fuj!

Take Me Out (Scissor Sisters version on Jo Whiley's Live Lounge BBC Radio One) Newyorské sestřičky, spřízněné s FF šmrncem postmileniální dekadence, si z "Take Me Out" udělali baladu ala Elton John stylem, který by nikdo jiný nezvládl. Z rychlejší střední pasáže si udělali vaudevillový hopsánek a aby se ve 2/3 znovu vrátili ke klavírnímu soulu ala Stevie Wonder. Uf, moc pěkné. Opravdu.


Další goodies na audio sekci jejich webu.

Žádné komentáře: