sobota, ledna 22, 2005

Cbcek blog, český Pitchfork a jak to bude dál

Byla to taková obyčejná sobota. Sotva si Honza Balušek stačil na weblogu Musicserveru postěžovat v noticce "Kde všichni ti mlaďoši jsou?", že existuje málo českých hudebních bloggerů (přesněji dva), už mu jistý 4b4 věnoval několik peprných výrazů a odkázal ho na "blog zpěváka z Living room. Ten má v hlavě jasno!". Adresa blogu je cbcek.blogspot.cz a aby to do sebe všechno zapadlo, našel tam šéfredator Musicserveru i článeček Já se z toho Musicserveru fakt po..., který jak název napovídá hovoří o bídné kvalitě MS. Honza se mu v reakci pokusil vysvětlil, že stav největšího českého internetového hudebního média je maximem, kterého lze v daném stavu dosáhnout. A Cbcek, který je "young and talented" (jak si píše v profilu na blogger.com) odmítl být Hurvínkem, který si představuje válku a slíbil, že do měsíce vznikne webový magazín, který bude odpovědí na Pitchfork a Stylus Mag., které často zmiňuje jako ideál hudebního periodika na netu. Pod článkem je zajímavá diskuze, internetového veterána a realisty s mladým, horlivcem a tak trochu idealistou. Sice Cbckovi fandím, každý další internetový hudební mag je přínosem (alespoň do chvíle, než neodumře), ale dobře vím, že mladická žhavost zrodila pár zajímavých desek, ale zatím ne kvalitní, prosperující a dlouho fungující projekt. Nejsem si například vůbec jistý, že vůbec existují publicisté, kteří by pro "český Pitchfork" mohli psát. Jsem zvědavý, jaké blanické rytíře české hudební publicistiky Cbcek vytáhne a jak to celé nakonec dopadne. Na druhou stranu kritika Musicserveru rozhodně není zbytečná, některé ohlasy mě například přinutili psát na MS i o hodně okrajových věcech. Ta tajemná "mladá krev, která píše o Aphexi Twinovi a Prefuse73" z Cbckova článku jsem samozřejmě já a jsem rád, že postupně otevírám "mainstreamový" magazín i okrajovějším žánrům. Zamlženě prozradím, že změn bude více, jen mě (či snad nás) trápí problém, jestli vůbec má cenu se do těchto okrajovějších věcí pouštět, když je tu napříkald freemusic.cz, který by je měl pokrývat.

4 komentáře:

Karel Veselý řekl(a)...

Však já taky doufám, že mě přesvědčíš (sakra, můžeme si snad tykat, ne?), že v Čechách téhle hudbě někdo rozumí.Plnej respekt!

Anonymní řekl(a)...

Ad autoři - ona ta nevěřícnost vychází z praxe. Karl sám moc dobře ví, jak dlouho (a marně) se na musicserveru snažíme najít někoho, kdo by kromě něj dokázal psát o r&b a hip hopu. Ale možná prostě jen blbě hledáme a těch lidí je spousta...

Anonymní řekl(a)...

Zdravim,
neni to cely pritazeny za pacesy? potrebuje nekdo ceskej pitchfork, kdyz je tady ten (vynikajici) americkej? ceskej hudebni tisk jsem prestal cist pred circa sesti sedmi lety, jinde totiz o hudbe pisou jinak a lip. kdo muze cist musicserver, muze snad taky cist pitchfork, blissout,stylus etc. ze nejsou v cestine? je to takovy problem, kdyz se dneska decka uci anglicky na prvnim stupni zs? wire taky nevychazi v lokalnich edicich...chci rict, ze stejne dosud lidi, co chteji zustat v kontaktu s jinou hudbou, byli odkazani na info zvenci a je uplne fuk, jestli se o ni doctou cesky nebo necesky...

Anonymní řekl(a)...

ceskej pitchfork? wow!!! ale pochybuju, ve fortune by vam na to, ze vydrzi, urcite kurz nevypsali...a ta otazka "kdo by do toho probuh psal?", je bohuzel na miste.napada me asi pet jmen...je to dost?