středa, ledna 26, 2005

Found sound: Nellile McKay, Kiki, The Mitchell Brothers



Nellie McKay - Get Away With Me (2004) - Přátelé, tohle je hyperaktivní mladičká zpěvačka s ohromnou odvahou a albem, které zasáhlo otevřené indie hlavy za oceánem a neměla by se přehlížet ani tady v našem zaprďákově. Je to tak trochu country jazz, ostatně McKay desku nazvala schválně tak, aby se pletla s posledním albem Norah Jones. Narozdíl od ní je ale mnohem ostřejší a to jak textově (mimochodem, deska vyšla v explicit a retail verzi, jak je běžné například u rapperů) tak i hudebně. Na jazz nabaluje vlivy elektronického popu, rozmáchlých aranží filmové hudby nebo třeba hip hopu (vcelku slušně v několika skladbách rapuje, za což si vysloužila přezdívku - Eminem v sukních) a výsledek je naprosto neuvěřitelný. Vedle ní Norah Jones totálně bledne, ovšem mnohem raději bych ji srovnával třeba s The Streets. Samozřejmě to není tak agresivní, ostatně, je to holka (dost mladá a dost pěkná).
Zkuste: David, Ding Dong, Sari, Waiter


Kiki - Run With Me (2005) Berlíňana Kikiho chválí i velký Simon Reynolds a ví proč. Kiki se vezou na retro vlně 80.let, kudy chodí, tudy prohlašuje, že miluje Sisters Of Mercy, ale deska je samozřejmě hlavně o electro beatech a mašinkách. Pilotní singlík "The End Of The World" je hodně gotický, zbytek se také nese v temnějších vlnách. Zajímavý pokus, jak natočit apokalyptickou taneční desku.
Zkuste: The End Of The World, On The 104th Day, Luv Sikk Again


The Mitchell Brothers - Routine Check První singl kámošů Mike The Ulice Skinnera, kteří jsou první akvizicí na jeho labelu Beat se vychloubají s prvním singlem. Video okoukněte tady a společně se mnou si postesknětě, že jste čekali víc. Tak třeba ten beat, který jste už někde slyšeli (sám teď nevím přesně kde) nebo Skinnie v rapu v druhé polovině recykluje svoji sloku z remixu Fit But You Know It.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Na kterem labelu vyslo Get Away With Me od Nellie? Dik Otakaro (milovnik.caje@seznam.cz)