sobota, února 19, 2005

Andělský pláč

Je to takový malý rituál. Každý rok v únoru se hudební žurnalisté sejdou a pláčou nad nominacemi na Anděla. I já si přesně vzpomínám, jak jsem se předloni, loni i letos poprvé dozvěděl nominace do druhého kola a vstaly mi vlasy na hlavě. Letos mi asi vstaly více než kdy předtím a to je co říct, protože jsem před 14 dny šel k holičovi a v křesle usnul a paní stříhala a stříhala...Letos se už pláče i na blozích, pláče blueskin, pláče Cbcek, pláče Honza Balušek a určitě desítky dalších. Problém není jen v tom, že v Andělské porotě jsou redaktoři z Květů a Ženy a života, ale hlavně to, že Andělé jsou prostě tací, jaké si česká hudební kotlina zaslouží. Co naděláme, o zajimavé hudbě se nikde nedočtete, neposlechnete si ji, neuvidite ji, prostě neexistuje i když třeba někde nějaká existuje. Dlouho o se o těchto věcech debatuje, nakonec se ale zjistí (a lidé v gramofonových firmách) vám řeknou, že nikoho mladé kapely nezajímají, protože investovali x tisíc do kapely, která byla mladá a hrála současnou hudbu a stejně se jich desek prodalo jen pár kusů. Nikdo ji nehrál v rádiích, nikdo o ní nevěděl. Mladé kapely to nedělají kvůli penězům, ale z radosti. Ta je ale brzy přejde, když zjistí, že stejně nemají žádnou šanci prorazit. Apropo, chtěl jsem vlastně původně napsat, že příští týden začne fungovat www.newmusic.cz. Těším se, s čím přijde. Pro Musicserver to možná bude velká konkurence, ale pro mě osobně je to spíš spoluhráč než protihráč. Pokud objeví za rok tři nadějné hudební publicisty a tři nadějné české kapely/projekty, pak za pět let snad budou nominace i seznam akademiků vypadat lépe. Jdeme si pustit Don't Cry od Guns'n Roses...

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Uh, tyhle stesky (že se o zajímavých kapelách nepíše)trochu připomínají ředitele sunshine - nejprve že jsou všichni pitomí, protože o nich nepíšou, a teď jsou zase pitomí, protože o nich píšou všichni, a tedy připomínají novinářské stádo. Prostě když chceš být "way out", musíš z ostatních udělat naivní bulíky. O nihilistech se píše všude, jsou přecenění, protože alespoň něčím vybočujou - v Praze budou chvíli "trendy", ale pokud se naživo nepředvedou dvacetkrát do měsíce po klubech včetně Horní dolní, bublina nadšených publicistů brzy splaskne. O hiphopu se píše málo, protože hiphopeři mají zcela poprávu nějaký tištěný plátky na háku. Velmi zajímavý jsou diskuzní föra na bbaráku, diskuze pod články na musicserveru (oh, ta recenze na kýčovitý slepenec orchestru leška wronky!) nebo freemusic jsou často jen hněvivý flusance. Končím provoláním - blogni svoje vlastní nominace (jen ty silácký lopaty z piešťan neee, pls!). Těším se na domácí objevy!
p

Karel Veselý řekl(a)...

OK, moje nominace, plus hlasování v druhém kole: skupina - Tata Bojs/Tata Bojs, objev- Supercrooo/100stupnu,album pop -Kryštof/Kryštof,album rock - Tata Bojs/Tata Bojs,zpěvačka - Ema Brabcová/nehlasuju,zpěvák - Wladimir/nehlasuju,skladba - Wladimir&Winterová&Wich - Du Dolů/Tata Bojs - Virtuální duet,Videoklip - Sto Zvířat - Vlastně se nic nestalo/Tata Bojs - Virtuální duet,Nejlepší zvuková nahrávka - Kryštof/Kryštof,Obal - Crushing Bliss/nehlasuju,Promotér - nehlasuju/nehlasuju,DVD - Monkey Business/Monkey Business. + Sekce dance&hip hop - Supercrooo/Supercrooo.
Nerad bych, aby se to zvrhlo v diskuzi "A koho jsi ty jsi objevil?", z české hudby sleduju jen hip hop a leftfield elektroniku, kde se mimojiné určitě během tohoto roku objeví hned několik zajímavých věcí. Blíže se jim budeme věnovat na Musicserveru v nové rubrice.