pátek, února 18, 2005

Y2K4 Best - Jana Kománková aneb Hudba není v kopru

Na začátku ledna jsem oslovil několik zpřízněných hudebních publicistů a požádal je o jejich soukromé pohledy na loňský rok v hudbě. Zatím mám dva příspěvky, přednost dostává dáma, která zadání pojala jako volnou úvahu, esej s pointou simulovanou jako dopis.

Nazdar Karle,



tak konečně posílám slíbený materiál JANIN ŘEZ ROKEM 2004. Jelikož zadání "Top 10 2004" se mi zdálo příliš omezující, dovolím si podívat se na uplynulý rok podívat v souvislých větách. Lidi jsou na netu líní číst, aspoň to každý říká, takže se pokusím o nepříliš květnatá sdělení.


Móda kytarových kapel a vůbec písničkových forem dorazila naplno i k nám, takže zelenou dostali Franz Ferdinand (které mám ráda jen proto, že mi připomínají staré Fall) a jim podobné spolky. A frikulíni mezi pražskou creme de la creme stále častěji začali říkat, že nejdou na party, ale na Sunshine (kteří mě živě hořce zklamali, ale jejich - už tedy letošní - deska zní slušně... s kytarama jako od Cure, asi neumějí vymyslet vlastní). Nebo na Nihilists, kteří mě baví skutečně hodně, protože je to hudba mojí generace: electroclashová scéna je od lidí a pro lidi, co už nejsou teens, ale nepřestalo je bavit se zabývat muzikou. mají v sobě trochu nostalgie, ale nemusí kvůli ní poslouchat jen best of michal david. V Londýně si dobře vedou electroclashové kluby, u nás tolik publika není, ale Nihilisti se rozjeli. Aspoň něco.


Kromě nich mě z české scény bavil snad už jen hip hop: Wichovo album se poslouchá dobře a těch pár dalších cz hipů a hopů, co jsem si poslechla, se taky dalo. Pohříchu se mi zdají i u nás úplně neznáumé kapely kdovíodkud z Německa pořád trošku lepší...


V Anglii to tradičně fičelo nejvíc. Stylem, který se dá označit za nový, je grime, a musím říst, že mě jeho temná atmosféry celkem oslovuje - čím dál je to rytmicky od dnb, tím víc. Dost možná to ale je jen výklenek ve slepé uličce, kterou závodí dnb a breakbeat (fakt to někomu může připadta jako zajímavá hudba, tyhle dvě herky?).
Pořád mi někdo nadává, že „nepomáhám taneční scéně“, což má znamenat, že budu nedobrovolně adorovat něco, co mě už nebaví. Sorry - uznávám, že se na to mlaďochům dobře skáče, že do kaváren se něco z toho hodí a že všechna ta laptopová muzika je dobrá potrava pro uši trendomilců, kteří se chtějí považovat za alternativní. Ale mě z téhle scény baví už jenom pár ostrůvků. Naštvaní nosiči výpovědi školení hip hopem jako Dizzee Rascal nebo Streets. Eklektika jako The Go!Team. Pop-elektronika jako Scissor Sisters. Retro legrace jako Futureheads. A nebo hraví bootlegáři (Team 9, DJ Riko, Go Home Productions...) Nebo nové počiny 80s hvězd jako U2 či Morrissey (ach bože, jak já se těším na nové New Order) či mladé kapely, které jako odpověď na kytarovky minulostí znějí (Interpol)... což už není vůbec elektronika.
A přes to všechno hudrání miluju muziku stejně jako dřív. To, že se zrovna teď neděje žádná revoluce, že každý trend trvá jen chvilku a že většina alb obsahuje dvě dobré písničky a pak už jen výplň 25 korun za 5 deka, přece ještě nemusí znamenat, že hudba je v kopru. Pokračující demokratizace tvorby a rozjezd placených downloadů umožňuje další rozkvět úletových kapel jednoho hitu, které můžou být super... a pak je tu vždycky možnost podívat se někam do minulosti - někam, kde jsme ještě nebyli, nebo kam jsme jenom nakoukli. Takže právě objevuju krásy jazzu a taky country. V dnešní chaotické době a asi i v mém věku se totiž nemusím nutit, abych předstírala zálibu v laptopových pazvucích nebo naopak opouštěla pazvuky Neubautenů, protože tito jsou už za zenitem. Nádhera.



Jana Kománková jana@radio1.cz
(Yellow, Radio 1)

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

..taky si mysliim ze cesty do minulosti nejsou vuubec k zahozenii_hlavne v jazzu a v jeho nescetnyych variantaach a odnozii je spousta dobryych vecii...jen se pak casto staavaa ze novaa deska mladyy kapely znii po poslechu trebas Thrust od Herbieho Hancocka zatracene stare.

3.5cloveka

Anonymní řekl(a)...

jojo, breakbeat mi prijde jako zajimava hudba, uz jen kvuli tomu, ze do sebe nasava vsechny mozny vlivy a je vlastne dalo by se rict univerzalni

Anonymní řekl(a)...

Mila jano.
breakbeat co poslouchas na Radiu 1 je jen urcita cast pro easy listening pro lidi co sedej nekde v kavarne nebo prodavaj hadriky v shopu. nehazej vsechno do jednoho pytle. zkus si zajit na nakou akci taky nekdy a nelam hul nad necim co neznas.. dik.

Anonymní řekl(a)...

dear commandeer - myslim, ze me obvinujes trosku nepravem: stahuju si dj sety z netu nebo posloucham ukazky (treba na www.juno.co.uk nebo obcas an webech labelu), takze muj pohled na breakbeat neni az tak jednostranny, jak se domnivas. nehazej me do 1 pytle s lidma, co te stvou:)
jana@radio1.cz

Anonymní řekl(a)...

jani,
tohle už je moc, když si vzpomenu na ty vaše rádoby progressivní výpady s vepřostaňkem vůči e-clashi a vůbec retru ještě před rokem a bazírování na extrémně nudných techkompozicích, viz min. vaše verbal výlevy v unzipped, dále hlavně bpm v reflexu apod., tak vaše současné schizoidní obrácení se k hudbě svého mládí je skutečně výsměch pojmu osobnost, ale asi jste skutečně TRENDY a o to jde, ne?

jankosatka@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

Milá Jano,já se v těch hudebních stylech vůbec,ale vůbec nevyznám.Rozlišuji je pouze na Líbí-nelíbí.Ale při svém nejlepším vědomí a svědomí mohu říci,že to co pouštíš Ty na Rádiu 1,je to to nejlepší co jsem kdy slyšel.
Zdraví a věrný R1 a Tobě zůstává Adalbert z nočních linek MHD.

Anonymní řekl(a)...

Milá Jano,já se v těch hudebních stylech vůbec,ale vůbec nevyznám.Rozlišuji je pouze na Líbí-nelíbí.Ale při svém nejlepším vědomí a svědomí mohu říci,že to co pouštíš Ty na Rádiu 1,je to to nejlepší co jsem kdy slyšel.
Zdraví a věrný R1 a Tobě zůstává Adalbert z nočních linek MHD.

Unknown řekl(a)...

Vous avez un blog tr?s agréable et je l'aime, je vais placer un lien de retour ? lui dans un de mon blogs qui égale votre contenu. Il peut prendre quelques jours mais je ferai besure pour poster un nouveau commentaire avec le lien arri?re.

Merci pour est un bon blogger.

Anonymní řekl(a)...

I like the page you have here. Check mine out ontrack data recovery

Anonymní řekl(a)...

Jana Kománková je trapná pozérka.