sobota, června 25, 2005

Noví Coldplay jako událost?

Čas od času se objeví album, na které se čeká napříč hudební žánry a poté, co vyjde se o něm bouřlivě diskutuje a hudební publicistké se řadí do front pro a proti. Letos jsou takovým albem třetí počin Coldplay "X&Y", deska která kolem sebe rozzářila auru události. Moji oblíbení akční anarchisté situacionisté definují událost jako něco, co trhne světem a změní dosavadní náhled na věci. Současný kulturní průmysl se na vytváření událostí specializuje, ovšem levicoví situacionisté by z toho asi neměli příliš velkou radost. Událost z "X&Y" uděli ne Coldplay, ale EMI, která začala prohlašovat, že když se deska neprodá v meganákladu, může jít do kytek. Proto do propagace vložila přímo nehorázné peníze (sic!). Nezávidím Chrisovi Martinovi, protože s tímhle vědomím se asi deska dobře netočí. Není se pak čemu divit, že album je neskutečně opatrné, neoriginální, ba přímo nudné. Neboli řadím se do zástupu hudebních publicistů, kteří říkají NE. Více v makrorecenzi pro MS, která vyjde někdy příští týden.
V této souvislosti jsem si vzpomněl na jiné desky, které se hodně očekávaly. Vzpomínám si na očekávání na "Fat Of The Land" Prodigy, "Pop" U2 nebo naposledy "Human After All" Daft Punk. Je nějakým pravidlem, že žádná z nich nesplnila očekávání, ale punc události jim zaslouženě patřil, protože všichni zmínění se rozhodli vykročit trochu jinou cestou než obvykle a do určité míry se jim podařilo maličko obvyklý náhled na věci opravdu změnit. Coldplay tancují jak káže zodpovědnost vůči jejich firmě a navíc se už na třetí desce ukázalo, že jsou trestuhodně přeceňovaní. Tohle není událost, tohle je kapela pro teleshopping. Zapomeňte.

6 komentářů:

tucznak řekl(a)...

ano, ano, ano! naprosty souhlas. coldplay jsou na x&y nudni az beda!

Anonymní řekl(a)...

souhlas.. po rush of blood.. se dostali do stejne situace jako dejme tomu radiohead po ok computer.. zatimco oni se vydali uplne jinam a natocili asi uplne nejlepsi vec, coldplay zustali na jedne rovine.. jejich pisnicky nejsou spatne, ale chybi jim "neco".

Anonymní řekl(a)...

2pawnbroker: Nazvěmě třeba to "něco" originalitou, emotivností, schopností posluchače opravdu dojmout nebo nakopnout. The Smiths to uměli, ale od jejich časů se jim nikdo nepřoblížil ani zdaleka.

Anonymní řekl(a)...

je to opravdu odvazne tvrzeni. zni to jakoby uz po Smiths (ne)bylo "nic"! je pravda ze to byla vyjmecna kapela.. z marra jsem dodnes ouplne f prdeli. ale myslim, ze kapel, ktere jsou to "neco" maji bylo od te doby celkem dost>nejen na britske scene. a ted tim nemyslim vubec vlnu curacku co se snazi znova trochu prizivit na trojuhelniku velvet underground-punk-bowie. kdyz jsem slysel poprve rush of blood.. tak jsem mel pocit, ze je to ta nejvetsi sracka. az po case jsem si uvedomil, ze jsou opravdu skvely "pisnickari". na X&Y jim tento status zustal, ale chybi moment prekvapeni, originalita... bude toho vic.

Anonymní řekl(a)...

No, bráno do extrémů po The Smiths se už opravdu nic zásadního neudálo...alepoň na poli, na němž se pohybovali. Je to samozřejmě můj subjektivní pocit, ale myslím si, že tahle kapela prostě jednou provždy definovala tenhle styl muziky a dovedla ho k dokonalosti. Proto britský hudební tiskoviny neustále volaj po novejch The Smiths a nemůžou se dovolat. Nebo mi ukaž kapelu, která by měla srovnatelnej význam.
No a když už jsme u toho, stejně mám pocit, že pokud jde o britský kytarovky, trojice The Smiths, The Stone Roses a My Bloody Valentine to tak nějak shrnuly a po nich už přišli jen více či méně úspěšní plagiátoři. Je to samozřejmě hodně zjednodušeně a nadsazeně řečeno, ale na party jako Coldplay to myslím sedí stoprocentně.

Anonymní řekl(a)...

vis sam ze britsky tisk se po necem dovolava neustale.. po novych beatles az po treba smiths.. a z kapel ktere maji minimalne srovnatelny vyznam me momentalne napadaji joy division/new order nebo the cure.. a vim, ze jich je hodne dalsich. snazim se najit nejakou spojitost mezi coldplay a nejakou kapelou.. a nic moc me nenapada.. jasneze radiohead.. ti tam proste budou slyset vzdycky.. mimochodem, zda se mi ze jsou slyset snad v kazde britske kapele. ale presto si rikam, ze coldplay jsou trochu jina liga nez kapely se kteryma je hazes do jednoho pytle.. je to pro me trochu nepochopeny fenomen> na jedne strane je to popik, obdobnou kapelu bych si proste nepustil,>proc jsou tak oblibeni taky nevim> ale jsem si jisty, ze za cas se ukaze, ze nektere songy z rush.. jsou proste perly.. snazim se neprehanet:) ale jako muzikant se na to mozna divam jinak.