středa, srpna 24, 2005

It's all fake

Nejkultovnější skupina dneška? Jestli nosíte čepici s vrtulkou, pouštíte si desky pozadu, jestli tam neuslyšíte nějaký vzkaz a trávíte hodiny přemýšlení nad obalem alba, pak jsou to Boards Of Canada! Elektroničtí mágové (což je ovšem pěkně blbé klišé) vydávají v říjnu třetí album. The Campfire Headphase se bude jmenovat a dobrodinci z Warp krátí naše čekání tím, že vypustili obal desky a seznam skladeb. Někomu to stačí (jen obal na diskuzní skupině ILM vzbudil diskuzu o více jak 300 příspěvcích), někomu je to ale málo. (Vlhké) sny fanoušků o tom, že album prosákne na pirátské p2p sítě bylo vyslyšeno, leč teď přichází ten kámen úrazu - jak víte, že album, které prosáklo je opravdu to od BoC? Stalo se to už s "Human After All" Daft Punk. Na internetových fórách se debatovalo, že verze putující po p2p asi dva měsíce před oficiálním vydáním je zaručeně fake, protože Daft Punk by přece nikdy nevydali tak špatné album. Což se nakonec bohužel ukázalo jen jako zbožné přání. S Boc je ten problém, že skladby, které předstírají, že jsou nové album zase tak špatné nejsou a klidně by opravdu mohly být od BoC. Jenomže, who knows? A budete po tom všem věřit někomu, kdo napíše že má opravdu opravdicky opravdové promo s logem Warp?

Btw. Vypouštění fake skladeb by mohla být zbraň proti p2p sdílečům. Jestli se to dozví velké firmy, najmou si notorické fakery, kteří pro ně budou skládat hudbu, která zní jako nový Robbie Williams, jako Britney a pak ji ke zmatení pirátů budou vypouštět na internet.
PS: Jako bombónek k "Campfire Headphase". www.allmusic.com má ve složce s tímto albem následující release date: "Feb 5, 10 1". Nezdá se vám to trochu děsivé?

3 komentáře:

Vít Čondák řekl(a)...

To vypouštění falešných tracků je celkem zajímavý námět, ale nejsem si jistý, čeho by se tím docílilo.
Člověk, který si to stáhne a nepozná, že to není originál, už si desku stejně nekoupí (ať se mu to bude líbit nebo ne). Pokud to bude hrůza, tak to navíc bude hudebníkovi kazit jméno.
Naopak pokud to pozná, tak bude hledat dál a v nejhorším si to někde stáhne až po tom, co to oficiálně vyjde. (To už bude všechno jasné.)
Ještě je tu možnost vypustit ven nějaké neúplné nebo poškozené tracky (s pípáním co 10 sekund nebo něco podobného), ale to všechno sice pírátům komplikuje život, ale šíření to úplně nezabrání.
Nebo jsem na něco zapomněl?

Anonymní řekl(a)...

"elektroničtí mágové" tak to je opravdu podelany klise, ktery vylozene nesnasim. proc ho teda do prdele pouzivas, kdyz sam vis, jak zni hrozne? nechapu.

Karel Veselý řekl(a)...

hm. slibuju, ze uz nebudu...stejne jako spojeni slova "legendarni rapper", "hiphopovy mistr" a "elektronicky genius". :(