čtvrtek, listopadu 10, 2005

Čím méně, tím lépe

Neříkal jsem vždycky, že z hip hopu pochází ty nejprogresivnější, nejradikálnější a nejšílenější nápady? Sound, který hýbal poslední dva roky kluby i žebříčky je minimalistický hip hop, využívající neskutečné síly chytrých beatů, které šetří pompézními momenty a spíše se soustředí na maximální vyznění jediného rytmického nápadu. Malá lekce z hiphopové historie by samozřejmě odhalila kořeny současné minimalistické revoluce v abstraktním hip hopu, inspiraci evropskou elektronikou (Photek, 2step garage) až k Schooly Dmu nebo Ericovi B. (když bůh dá, něco o tom napíšu víc). Jak to tedy šlo?
step 1:
The Neptunes: Clipse's "Grindin'" & Roscoe P Coldchain's "(This Beat is) Hot" -> Snoop Dogg ft. Pharell - Drop It Like Its Hot
Pharrell a Chad vedli tuto minimalistickou revoluci do mainstreamu, hyperřídký rytmus Grindin odstartoval sérii jejich geniálních produkcí, která vyvrcholila Snoopovým nr.1 singlem s mlaskacím beatem (kteří mnozí odepsali jako "nechutný").

step 2:
Lil Jon makal v téhle záležitosti paralelně, beat slepil z primitivního electro pípání, vyploukl vlastně jen jeden, ale namíchal z něho tři tracky. Největší bomba samozřejmě navždy zůstane Yeah, Freak A Leek byl sice dřív, ale Usher z něho vytáhl víc než Petey. Goodies taky bylo na čísle jedna, ale byl to jen odvar.

step 3:
Ying Yang Twins - Wait (Whisper Song)Mr. Collipark vypšoukl tenhle neskutečnej beat, kterej ani neobsahoval žádný bap, jen takové chvění zvuku produklé basovou lajnou. A do toho samozřejmě šeptající Ying Yangs. David Banner vzal v "Play" tenhle nápad skoro přes kopírák (či: Drop It + Wait = Play), ale pořád to fungovalo. Což se ale už nedá říct o další kopírce od Swiss Beatz "Touch It" v hlavní roli s Bustou Rhymesem a samplem Daft Punk. Julez Santana pak místo šeptání jen píská v There It Goes (Whistle Song). Když nad tím přemýšlím, po šeptání, mlaskání, pískání už zbývá udělat beat ještě z prdění (oprava, to už udělali Ed Rush & Optical).

step 4:
D4L - Laffy Taffy Zpátky na začátek. Electro beat po kterém by se olízl i Willy Wonka (který vyrábí origoš Laffy Taffy) a zatím dočista neznámá parta z ATL. Uf, tahle pecka a I Think They Like Me od Dem Franchise Boys těď hýbou Jihem.

Žádné komentáře: