sobota, prosince 10, 2005

Y2K5 CREAM part 1



25. The Postal Service - We Will Become Silhouettes
Nedávno jsem bavil s kamarádem. On: "Z USA jsem si přivezl spoustu zajímavý hudby. Třeba Postal Service." Já: "Jo, to znám." On: "Sem nevěděl že posloucháš takový pop." Já: "No vidíš, vlastně jsem je poprvé viděl na MTV." / Asi mě nejdřív zaujal klip, ale ta píseň samotná má strašně zvláštní atmosféru. Pop to je určitě, ale takový jiný, dekadentní.
from: The Postal Service - Give Up (2003)
get it: video





24. Sadie ft. Kano - So Sure (DJ Target Remix)
OK, grime umřelo a nemůžu ani zvolat ať žije ohlašovaný podžánr grime'n'blues, protože tohle je vlastně jediný pořádný singl, který z tohoto spojení syrového pouličního grime a mtv r'n'b vzešel. Kano skladbu překvapivě nezařadil na "Home Sweet Home", o Sadie už nikdo nikdy neslyšel, přesto má tenhle kus místo v mé elitní čtvrtstovce. Nějakým záhadným způsobem mě prostě dostal rnb vokál a milostná zpověď rappera (ehm, asi tak už po padesáté). Targetův remix je lepší originálu, podstatně vylepšuje beat a přibližuje skladbu třeba Timbalandovskému rnb. Škoda, že skladba v Británii zapadla, tohle mohl být velký Kanoův triumf.
from: DJ Target - Aim High Vol.2, VA - Garage Anthems 2005
get it: audio sample




23. The Killers - Mr. Brightside (Thin White Duke Rmx)
O JlC aka Stuartu Priceovi jsem už tady psal a proto jen výkřik: this guy rulez! Podařilo se mu ještě o trochu vylepšit průlomový singl Killers, udělal z nich disco kapelu v oblečcích z igelitu a ze zpěváka zářícího gay vokalistu, který drží mikrofon mezi palcem a ukazováčkem.
from: single
get it: audio sample





22. LCD Soundsystem - Daft Punk Is Playing In My House
S odstupem byl debut LCD maličké zklamání, přesto minimálně Tribulations a první singl o Daft Punk z desky zůstane v paměti. Moc se mi líbí, jak nikdo neví, kam vlastně Murphy a spol. patří, třeba na Grammy jsou nominováni v kategorii taneční kapela. Sranda. Jinak je třeba říci, že tenhle track začal rok, ve kterém se o Daft Punk mluvilo, hojně se samplovali, ale oni sami vydali značně mizernou desku. Žádný jejich singl v mé stovce nenajdete, ale to, že inspirovali Murpyho k natočení téhle parádní písně, jim patří dík.
from: LCD Soundsystem - selftitled
get it: video




21. The Mitchell Brothers - Harvey Nichs ft. Sway, The Streets
Moc povedený vstup bratrů Mitchellových, kteří si podle mě zasloužili větší fanfáry než sklidili. Streetův beat, vtipný text, geniální Sway, dohromady určitě jeden z nejlepších garageových singlů roku. Tihle hoši by měli dostat na BBC sitcom, nebo ještě lépe, hrát v sitcomu, který bude o Mike Skinnerovi a pak pro velký úspěch dostat vlastní spinoff. A Harvey Nichs by mohla být znělka, pokud by to ovšem nevadilo síti luxusních obchoďáků.
from: The Mitchell Brothers - Breath Of Fresh Attire
get it: video



20. Ying Yang Twins - Wait (The Whisper Song)

Y.Y.Twins jsou rapovou obdobou Benny Hilla. Když ake místo hurónského crunkového vyřvávání do minimalistického beatu jen šeptají, nemůžete jim vytýkat sexistické texty (wait till u see my dick), nemůžete jim vlastně vytknout vůbec nic. Uvítejte soundtrack k onanistickým fantaziím 2005. Pokud si chcete Wait opravdu vychutnat, nedávejte zbytečný remix s Missy Elliott. Její přítomnost není vítána, protože jak známo, přítomnost opravdové ženy zkazí všechny fantazie.
from: YYT - United States Of Atlanta (2005)
get it:e-card




19. Paul Wall feat. Big Pokey – Sittin' Sidewayz
Paul Wall je jedna z nejméně očekávaných rapových hvězd letošního roku. White trash z Houstonu na Sidewayz shrnul sílu zpomaleného beatu, krásu sippin sizzurp a kouzlo hip hopu. S touhle skladbou zapomenete, že existuje jiný život než ten, ve kterém jezdíte po pláži s modelkama v bikinách. Je to ostatní život?
from: Peoples Champ (2005)
get it: listen




18. Bloc Party - So Here We Are
Bloc Party umí být hodně naštvaní, frustrovaní a ukřičení, ale taky umí být něžní a zasnění. So Here We Are je ambient space rock, balada na nejlepším rockovém albu posledních čtyř let (od Is This Is, abychom si rozuměli). Vzpomínáte na časy, kdy naše oblíbené metalové kapely točily na každém albu povinně jednu baladu? To byly hrozné časy.
from: Bloc Party - Silent Alarm (2005)
get it: video



17. Animal Collective - Purple Bottle
Excentrická košatá skladba, kterou můžete poslouchat třeba dvacetkrát za sebou. Stalo se mi to před týdnem, ve winampu jsem měl zapnutý repeat, v playlistu jedinou skladbu a asi po pul hodině jsem se podíval co to je. Skoro bych po jejím poslechu chtěl začít pít, abych mohl tu skladbu úplně pochopit.
from: Animal Collective - Feels (2005)
get it: sample



16. Mike Jones - Still Trippin ft. Slim Thug & Paul Wall
Pour up a 4oz of promethazine with codine(the purple stuff)in a 20oz sprite. The syrup should act wild when poured in sprite.Sip on that and man you will be leaned mann.
from: Mike Jones - Who Is Mike Jones? (2005)
get it: video




15. Indy & Wich - Velrybí hovězí
Nějaký důkaz, že český hip hop nerovná se sucks? Desky Orina a Supercroo/Dixxx byly více než slušné, ale všechny přespurtovali I&W svojí odpovědí na Marpův a Toxxův diss o břízách. Můžete se do nekonečna hádat, kdo tenhle beef vyhrál, každopádně od Velrybího hovězího z mnou chodí kámoši si půjčovat desky českého rapu.
get it: mp3
from: internet




14. Basement Jaxx - Oh My Gosh
Jaxx zase po chvíli dodali infekční taneční singl, kterému se nedalo utéct. Nebylo na něm nic revolučního, jen jeho nekonečná funkativnost a feelgood groove. Jediné co skladbě chybělo byl opravdový Ol Dirty Bastard v rapové sloce, ten jeho napodobitel není nic moc.
get it: video
from: Basement Jaxx - The Singles




13. CocoRosie - Noah's Ark
Letošní rok patřil ujetým folkařům a sestry z CoCoRosie si za tuhle miniaturu zaslouží být noseny na rukou. Nebeská melodie a dokonalé vokály, kosmický pop pro rok 3000.
get it: mp3
from: CocoRosie - Noah's Ark




12. Matias Aguayo - De Papel
Zásah na poslední chvíli. Polovina techno soulových bouráků Closer Music, chilsko-německý švihák katapultující nezničitelný Kompakt do kosmických výšin svým hypnotickým singlem o své papule. Ať si všichni (včetně Wire) zapíšou za uši, že tohle je kybernetický soul a ne ten ubožák Lidell!
get it: sample
from: Matias Aguayo - Are You Really Lost




11. Arcade Fire - Neighborhood#3 (Power Out)
Arcade Fire jsou noví Radiohead, Funeral je OK Computer a Power Out je Paranoid Android. A protože i Karl je trochu nostalgický, nechal se okouzlit. A mají dívčí zpěvačku, což je možná další důvod.
get it: video
from: Funeral




10. Jackson & His Computer Band - Rock On
Pokročilá sampledie a cutafonika od chlapíka, který porazil Daft Punk na jejich vlastním hřišti. Někdo říká, že Utopia je lepší, ale mě zabíjí tohle. Je v tom skrytá obrovská energie, která se pak na desce ztratí v totálním chaosu. Ale Rock On je hudební atomová puma.
get it: sample
from: JHCB - Smash




9. M83 - Don't Save Us From Flames
Další Francouz. Strašně jsem si přál tuhle pecku slyšet naživo, ale když se mi to podařilo v Blavě na Wilsonicu, zjistil jsem, že to tohle je headphone music, kterou si nejlíp užijete cestou v noci deštěm z posledního rozjezdu.
get it: video
from: M83 - Before The Dawn Heals Us





8. Beck - Broken Drum Boards Of Canada Remix
BoC letos vydali slušné album, ale tenhle remix ho položil na lopatky. Scientologický kněz Beck dodal smuténkoidní vokál, který ho vrací zpátky na Sea Change, ale protentokrát to nevadí.
get it: stream
from: Beck - Guerolito




7. Gorillaz ft. De La Soul - Feel Good Inc.
Nečekal jsem vůbec, že se mi budou noví Gorillaz tak líbit. Ale stalo se. A Feel Good Inc. je prostě best of z té desky, kde sedí úplně všechno, od uplakaného Albarna v refrénu, beatů Dangermouse až po De La v druhé polovině.
get it: video
from: Demon Days




6. Sebastien Tellier - La Ritounelle
Třetí a poslední Francouz. Naprosto nečekaně povedený track, který je schovaný na jeho posledním albu, které je přímo otřesné. Za všechno pravděpodobně může Tony Allen z bandu Fela Kutiho, který dodal geniální beat. Jedna ze skrytých perel, podle jejíž znalosti poznáte hudební labužníky :) Pro ně ji objevil allmighty Gilles Peterson.
get it: video
from: ST - Politics




5. Gwen Stefani - Hollaback Girl
Moje někdejší modla The Neptunes už teď produkují jen vyšumělé ležáky, ale alespoň jednou za rok se ještě Pharell zmůže na něco opravdu velkého. Tenhle track jsem taky poprvé viděl na MTV. Jen si pamatuju, že jsem celé tři minuty zkoprněle hleděl na obrazovku, ale samozřejmě ne na bulimickou Gwen, ale snažil jsem se pojmout ten neptunský podklad. Sound pochodové kapely od té doby chce mít každý, hlavním creamem tracku jsou ale ty kokainové synťáky. Víme, the shit is bananas!!!
get it: video
from: GS - L.A.M.B.




4. Lady Sovereign - Random
Sov byla velkou nadějí pro rok 2005 a ve chvíli, kdy vyšel Random se zdálo, že její kariéra je nezastavitelná. Pak bohužel vydala 9-5 a Hoodie a teď je z ní něco jako ženský Eminem, který za rok bude debutovat na čele Billboardu. Random je spíše avanthiphopový než grimeový bourák (v produkci je Mr. Menta), který si zaslouží být jmenován společně s I Luv U jako tha finest sound of london. Škoda, že Miss Midget už pravděpodobně nic lepšího nenatočí.
get it: video
from: single (UK), Vertically Challenged (USA)




3. Daddy Yankee & Lil Jon - Gasolina DJ Budhha Remix
Pokud chcete zakusit reggaeton, pak si dejte Gasolinu da original (tedy ne žádný z jejích pseudoverzí, které zaplavily trh). Budhhův remix jen maličko vylepšuje původní nálož Luny Tunez a samozřejmě povolává Lil Jon do refrénu (hlavně jeho pokřik: skeet skeet je jednoznačně inspirativní!).

get it: video
from: Lil Jon & The Eastside Boys - Crunk Juice (bonus CD)




2. The Game & 50 Cent - Hate It Or Love It
Nemám rád pusinku Fiddyho, ale tady rozsekal úplně všechny. Cool & Dre mu uvařili chytlavý soulový kus, kde to Game rozjede a 50 kompletně dokončí k úžasu všech, co mají uši. Budoucí hiphopová klasika a track, který utopil Documentary i The Massacre (ačkoliv to nebylo tak těžké), protože všechny ostatní beaty vedle něho zní wack.

get it: video
from: The Game - Documentary




1. Animal Collective - Grass
Beach Boys na speedu a nebo Beatles na cracku...kolik podobných rádobyvtipných hlášek sestavíte vy? A.C. spojili svoji vyšinutou estetiku a excentricitu s průrazně originálním písničkářstvím a totálně zabodovali skladbou, o které se těžko mluví. Proč? AC je hudební náboženství a Grass je něco jako jeho prorok. Takový, který vás nejdřív nakopne do hlavy jako Jackie Chan, srazí k zemi do sraček, ukáže vám cestu (ježíš, ježíš), načež vás znovu nakopne a ukáže, že to o čem si myslíte, že je hudba je vlastně jen hučení radiátoru. Načež ve finále prohlásilo hučení za hudbu nebeských sfér. Modlete se se mnou.

fet it: video
from: Animal Collective - Feels

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

no to je teda ale přerušovaná soulož :D
to tam nemůžeš těch prvních padesát hodin rovnou? ;)

Vít Čondák řekl(a)...

No jo, vypadá to, že fenomén seriálů dorazil i na hudební blogy. Rodinná pouta jsou v ohrožení! =)

Karel Veselý řekl(a)...

jestli je televizni serial jako film, ktery se nataci po castech, protoze jinak na to nemaji autori cas, pak ano. :)