pondělí, prosince 26, 2005

Y2K5 CREAM part 2 (desky 9-1)











Karl's best albums of 2005 right in ya face!


10. Isolée - We Are Monsters (Playhouse)
Na taneční scéně se letošní rok nesl ve znamení electro house a Isolee nejvhodněji ukázal proč. Sofistikované 4/4 ovlivněné glitchem i microhouse a navíc s popovými ambicemi.
best tracks: Shrapnell, Pillowtalk



9. Dubstep Allstars 2 Mixed By Youngsta (Tempa)
Dubstepeři všech zemí spojte se! Aktuální londýnský sound číslo jedna dostal tuto reprezentativní kompilaci od krále pirátských vysílaček. Podstatně temnější než jednička, kterou před třemi lety Hatcha dubstepovou horečku začal a také vynalézavější.
best tracks: Skream - Request Line



8. OutHood - Let Us Never Speak Of It Again (Kranky)
Když !!! odpočívají, z popela vstávají OutHood. Jsou více funky, míň političtí a mají zpěvačku. Chcete ještě nějaké další výhody? Ten obal je ale fakt hnusý!
best tracks: It's For You, Old Nude



7. Belladonnakillz - Perverted And Proud (Dross:tik Record)
Tenhle týpek má na tričku napsáno: Jsem ujetej a nestydím se za to. Jednoznačně nejinvenčnější album na beztak už hodně vyšinuté breakcoreové scéně. Gabboidní rytmy a tklivé písničky o lásce. lyric sample: today, my baby 's gone away, today, my bitch 's gone away".
best tracks: Kill Belladonna, Sexy Grrrl



6. Diplo - Favela Strikes Back Mix
Za rok porazíme Brazilce ve finále fotbalového šampionátu, ale letos ještě vesele tancovali na baile funk. Diplo tam byl, všechno viděl, nahrál a vydal. Letošní mix je snad ještě výbušnější než ten loňský (Favela On Blast).
best tracks: stupid question!



5. Vex'd – Degenerate (Tempa)
V létě uplynulo deset let od Goldieho Timeless (nikdo si nevšiml). Ve stejné době vydali Vex'd svůj albový debut, kterým připomněli jakou ohromnou sílu v sobě měl drumbass před deseti lety. Stejná síla totiž právě živí mladou dubstepovou scénu a Vex'd položili s touto deskou základní kámen její slávy.
best tracks: Thunder, Angels
Karl wrote: HisVoice 3/05 + hisvoice 02/06 (you need time machine!)



4. Kanye West - Late Registration (Roc-A-Fella)
Nedotknutelný West sice producentsky ustrnul, ale našel si k sobě schopného parťáka Jona Briona a společně ukuchtili nejlepší hip popovou desku nového milénia. Crack music? No, headphone popmusic.
best tracks: Hear Em Say, Golddigger
Karl wrote: LN (oct05)



3. Akron Family – stld (Young God)
Akron korunovali úchvatný rok hipíckého folku svým splitem s Angels Of Light, ale dávno předtím nakopli všechny nevěřící tímto albem. Jejich pražský koncert jsem trestuhodně zaspal, ale deska zní pořád stejně výtečně jako když jsem jí slyšel poprvé.
best tracks: Italy, I'll Be On The Water



2. Animal Collective – Feels (Fat Cat)
AC vytváří paralelní hudební vesmír, ve kterém Beach Boys objevili Extázi a začali dělat zběsilou volnomyšlenkářskou hudbu. No a AC jsou o čtyřicet let později jejich revival.
best tracks: Purple Bottle, Grass, Banshee Beat



1. Bloc Party - Silent Alarm
Post punk a disco punk a art punk a cokoliv dalšího chcete, Bloc Party bez větší námahy položili na lopatky všechny ostatní trendy a revivalisty a wankery a vydali album, které je plné energie, emocionální hloubky a geniálních písní. Nikdy bych nečekal, že pro mě bude 2005=Bloc Party, ale je to tak. Možná vyšly lepší, nápaditější a historicky významnější desky, ale tahle mě dostala nejsilněji.
best tracks: all (minus She's Hearing Voices)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

ahoj, právě jsem našla tvůj blog a říkám si, že je asi jeden z mála v češtině a o takhle kvalitní hudbě. takže dík za něj a měj se.