středa, prosince 28, 2005

Y2K5 CREAM part 3 (nejlepší filmy)

Nejen hudbou živ je člověk (=Karl). Letos jsem nakoukal ohromnou spoustu filmů, s Belldandy jsme si hlavně zalepovali mezery v historii kinematografie, ale došlo i na několik aktuálních věcí. Dávali jsme samozřejmě japonské filmy, novým objevem pro nás byla jihokorejská kinematografie, která - si troufám říct - momentálně vládne filmovému světu co se týče kvality. Znovu připomínám, že jsme viděli jen zlomek zajímavých filmů, které se ve světě točí, takže berte tento CREAM jen jako čistě subjektivní záležitost. Stejně jako loni jsou v žebříčku i filmy z roku 2004, které se k nám dostaly později, v případě Revizorů i 2003, ale film šel u nás do kin letos. Narozdíl od B. mi ale bylo volné u krku jestli snímek běžel či neběžel v Čechách, v době divxové revoluce je to přeci jedno. Letos mi to vyšlo na Top 14, první tři filmy v pořadí, další jen přibližně, protože se mi nechce rozhodovat co bylo lepší a co horší.



1. Tian bian yi duo yun (AKA The Wayward Cloud, Umírněné mraky)
Taiwan, 2005 (CSFD, IMDB), r: Ming-liang Tsai

Porno šoking muzikál, který překračuje filmové hranice a znepokojuje nevyřčeným. No a hlavně je to pekelná zábava. Muzikály nemám moc rád, ale tady jsou hudební čísla pojatá s takovou bravůrou, že se nedalo nezamilovat.

nejlepší scéna: závěrečná katarze, a samozřejmě obligátní a mezi znalci slavný sex s melounem na začátku




2. Mind Game
Japonsko, 2004 (CSFD, IMDB), r: Masaaki Yuasa.

Animátorské studio 45°C kicks ass všem, kteří tvrdí, že anime zabila jeho expanze na světový trh. Jejich kraťasy jsou surreálné, psychotické vize (nejlepší je asi Kočičí polévka), ale vyšel jim i přechod na celovečerní formát. Mind Game je zběsilá jízda po fantastických světech, které můžete stvořit ve vlastní hlavě, když se vám podaří přemluvit boha, aby vás vrátil zpátky na Zem.

nejlepší scéna: těžko říct, ale možná scéna s bohem nebo taneční čísla v podmořském světě



3. Sekai no ch?shin de, ai o sakebu (AKA Pláču pro lásku; Crying out love, in the centre of the world)
Japonsko, 2004 (CSFD, IMDB), r: Isao Yukisada.

Kdo se na konci nerozpláče, nemá právo si říkat člověk :) Film mi hodně připomněl knihy Murakamiho, kterému jsem také propadl, však také jeho knižní předloha prý porazila právě Murakamiho knihu na čele nejprodávanějšího japonského
románu. Děj je dost zamotaný, sám divák se mění v detektiva, ale postupně odkrýváte další a další vrstvy a závěr vás zcela položí.

nejlepší scéna: tak tady samozřejmě konec, kde se to celé rozuzlí. Strašně smutný a zároveň strašně šťastný. Fíha!



"Densha Otoko"
Japonsko, 2005 (IMDB), r: Hideki Takeuchi

Geniální jedenáctidílný seriál, ve kterém se internetový nerd mění s pomocí svých kamarádů na internetu v milovníka. Fenomén, který hýbal letos Japonskem (velkému úspěchu se těšila kniha, film i tento seriál).



Bin Jip (AKA 3-Iron, Golfová hůl)
Jižní Korea/Japonsko 2004, (CSFD, IMDB), r: Kim ki-Duk

Asi nejlepší film v české distribuci. Další důkaz toho, že Kim Ki-Duk je filmový génius. Pokud se jeho filmů bojíte (a Ostrov, Samaritánka i Pobřežní hlídka jsou filmy, na které bych asi svoji mámu nevzal), pak tohle je z úplně jiného těsta. Abych správně popsal náladu filmu, musel bych použít slova jako poetický, magický nebo zenbudhistický, při jejichž vyslovení mi naskakuje husí kůže a proto napíšu, že je to moc pěkný film :)



Marathon
Korea 2005, (CSFD, IMDB), r: Yoon-Chul Jeong

Uznávám, že příběh o mentálně postiženém běžci, který trénuje a na konci i opravdu běží maratón, je dost laciný, ale korejští filmaři to dokáží podat zcela bez sentimentu a snítka citového vydírání.



Taegukgi hwinalrimyeo (AKA Tae Guk Gi: The Brotherhood of War, Pouta války)
Korea 2004, (CSFD, IMDB), r: Je-gyu Kang

Ani válečné filmy nemám rád, ale tady platí to stejné jako u předchozího filmu. Banální (osud bratrů v korejské válce) příběh, ale mrazivě chladné zpracování, při kterém se třesete emocemi. Film vyšel u nás na DVD.



Gong fu (AKA Kung Fu Hustle, Kung Fu Mela)
Čína / Hong Kong, 2004, (CSFD, IMDB), r: Stephen Chow

Chow je génius frašek všeho druhu, jeho Shaolin Fotbal mě kdysi uvedl do bláznivého světa honkongských komedií a Mela je jeho další pecka. Přál bych si vidět obličeje běžných návštěvníků českých kin, kteří na film zavítali něvedouce, že jde o gagoidní nálož plnou dějových ujetostí.



Shaun Of The Dead (AKA Soumrak mrtvých)
UK, 2004, (CSFD, IMDB), r: Edgar Wright

Zombie komedie, k jejíž plnému pochopení je bohužel třeba znát kánon zombie filmů. Škoda, že hlavního hrdinu nehrál Mike The Streets Skinner :)





Sin City (AKA Sin City - město hříchu)
USA 2005, (CSFD, IMDB), r: Robert Rodriguez, Frank Miller, Quentin Tarantino



Kontroll (AKA Revizoři, Control)
Maďarsko 2003, (CSFD, IMDB), r: Nimród Antal







Štěstí
Česko, 2005, (CSFD, IMDB), r: Bohdan Sláma





Broken Flowers (AKA Zlomené květy)
USA 2005, (CSFD, IMDB), r: Jim Jarmusch





Zeburaman (AKA Zebraman)
Japonsko 2004, (CSFD, IMDB), r: Takashi Miike

3 komentáře:

Vít Čondák řekl(a)...

Klobouk dolů... Fakt ti závidím ten elán, se kterým sestavuješ všechny ty žebříčky. =)
(Mě vyčerpal už jenom výběr 10 alb.)

Anonymní řekl(a)...

jo, mindgame a cat soup fakt doporucuju:) uz hodne dlouho me zadnej film nenadchl tolik jako mindgame:))

Anonymní řekl(a)...

prosimte mam maly dotaz..
Kde ty filmy beres?
predpokladam ze z netu jelikoz vetsina se jich k nam nedostane.
Denshu sem si uz stahnul,ale treba 3 iron nemuzu najit.Ocenil bych Tvuj help.

cheers mate

Michal