pátek, března 17, 2006

Metal Awakening



Jak říká stará poučka, boží cesty jsou nevyzpytatelné. Vrátil jsem se z Veselí, z festivalu japonského filmu (Veselý ve Veselí, dobrý ne?) a v tašce jsem našel pravé a nefalšované metalové tričko kapely Over Head s obráceným křížem na rukávech a lebkou na zádech. Obrázek na přední straně je neidentifikovatelný, nemůžeme se dohodnout jestli je to satan, kozel nebo motorka. Ostatně, posuďte sami z fota. Ptal jsem se všech lidí, kterým bych ho mohl omylem vzít, ale nikomu nechybí žádné tričko, o to méně metalové. Přemýšlel jsem nad tím zázrakem a dospěl jsem k názoru, že mi ho seslal Bůh s jasným poselstvím: Začni poslouchat death metal!
Cesty boží jsou opravdu nevyzpytatelné, jak se říká, ale když už se stalo, pak nemůžu jinak, než se stát znovu metalistou. Mám trochu mezeru, protože poslední metalová deska, kterou jsem poslouchal byla před deseti lety Sepultura s Roots. Od té doby se v žánru staly velké věci, chvíli mi bude než doženu, co jsem zameškal. Pro začátek několik desek, které mě učarovaly neobvyklou atmosférou, postupy a nebo samotným faktem, že metal může být vzrušující a invenční hudba. A věřte že je! Metal je teď v módě, dokonce i slovutný magazín The Wire mu věnoval jeden ze svých speciálů a debaty o Sunn0))) a Earth jsou mezi hudebními publicisty progresivního ražení oblíbenou zábavou na dlouhé noční večery. Už se nerozlišuje mezi black a speed metalem, jako kdysi před léty, dneska musíte vědět, co to je sludge nebo drone, jinak nejste správní fanoušci. Počítám, že následující věci vlastně většina ortodoxních metalistů neposlouchá, protože jsou až příliš experimentální. Kromě Wire byl mým hlavním rádcem Metod, kterému děkuji za otevření zcela nových hudebních bran.


Karl's Big Metal Avakeing Top 5:

Khannate - Things Viral (2003) / Capture & Release EP (2005)
Label Southern Lord je jedničkou avantgardního metalu a proto tam vyšla i tato klaustrofobická suita pomalého umírání za strašných bolestí. Vokalistou kapely je patrně Belzebub sám a každá ze čtyřech písní má patnáct minut, protože jsou přímo neskutečně pomalé. Slow metal?

Boris - Pink (2005)
Už název jejich labelu Fangs Anal Satan naznačuje, že půjde o hodně intenzivní záležitost. Stoner metal japonského tria je spojený s psychadelií, někdy zamyšlený, někdy hodně agresivní. Jejich album se zvukovým teroristou Merzbow už je na hranici poslouchatelnosti, podle odborníků je to ovšem největší lahůdka.

Ephel Duath - Pain Necessary To Know (2006)
Trocha jazzu, trocha metalu, trocha ambientu, plus samozřejmě záhrobní řev. Tihle Italové by na Metalfestu jako předskokani Kabátu asi dlouho nehráli.

Noxagt - Turning It Down Since 2001 (2003) / Iron Point (2004)
Maličko hlukovější záležitost z Norska. Kovové riffy a chaotické aranže, které patrně vznikají přímo na místě improvizací. Nechci vědět, co znamená název písně "Kling No Klokka".

Meshuggah - Catch 22 (2005)
Maličko tradičnější metal, ačkoliv jakákoliv deska, která obsahuje čtrnáctiminutovou píseň má do tradičnosti dost daleko. Možná mi připomínají Sepulturu.

Poznámka o pár hodin později:

Trochu jsem si zasurfoval a Over Head jsou podle Allmusic francouzská europopová kapela. Znamená to, že mi bůh vzkazuje, že mám poslouchat euro-pop? Proč mají metalové tričko s obráceným křížem? Euro-death-pop vzívající satana?

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

ja jeste doporucuji treba ufomammut, methadrone, nadja, velvet cacoon, oxbow, halo, om, orthelm, asva, wolfmangler,...

Vít Čondák řekl(a)...

Tak do death metalu asi nepůjdu, ale pointa dobrá. =)

Anonymní řekl(a)...

jó, na mě taky padá metalová nostalgie, jdu do starejch carcass a pravidelně sjíždím voivod

Anonymní řekl(a)...

stary sodom a pak uz jenom venom, voleee!

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak, přes ohromnou okliku jsem se také opět dostal do spárů "drones" music. Před nějakým časem jsem ujížděl (1 000 000 Km/hod.)na supersilent a říkal si mnohé věci o invenční hudbě. Potom jsem dostal ránu od Sunn 0))) a začal jsem kopat hluboké jámy v zahradě rajských rozkoší. Hudba je krásná ...

Anonymní řekl(a)...

vidim, ze metal uz je skutecne trendy i pro lidi, kteri pro nej meli doted jen nejvetsi opovrzeni (i kdyz tim nenarazim konkretne na tebe ;)

ps: mas tam hromadu chybek - khanate (s jednim n), album meshuggah se jmenuje catch 33,.. a tvrdit ze southern lord je jednicka v metalove avantgarde, to je hooodne pritazene za vlasy...