pátek, září 15, 2006

don't lastfm me!

Většina mých kolegů-hudebních publicistů si s velkou radostí nainstalovala plugin Audioscrobbler krmící jejich stránku na Last.fm. Možná si od toho slibovali (jako já), že se budou moci chlubit, co zajímavého poslouchají, ale (jako mě) je asi nenapadlo, že takhle teď každý uvidí do naší kuchyně. Možná jsem paranoidní a ve skutečnosti nikdo nemá čas se tímhle vším prokousávat, ale v začátcích jsem se někdy děsil, že se na mém Last.fm objeví něco, za co bych se vyloženě styděl (Nohavica, Landa, Vondráčková) a budu definitivně ztrapněn. Teď se spíš děsím, že si nějaký čtenář-vykuk spočítá, kolikrát jsem recenzovanou desku slyšel a pak mi to bude předhazovat. (Veselý album XY slyšel jen čtyřikrát a dal mu 6/10 a přitom pátý poslech je přeci rozhodující!) Struktura posluchačských návyků hudebních kritiků by mohla být pěkná diplomka buď na statistice nebo na mediálních studiích a už teď se děsím, co by zjistili. Třeba by pak výsledky mohli prodat nějaké PR firmě, která by pak mohla kritiky lépe ovlivňovat. Přesto musím říct, že se na svoje Last.fm dívám poslední dobou docela rád se smíšenými pocity sebeuspokojení a sebeperverze a dívám se, koho mi web přisoudil za sousedy (a samozřejmě co poslouchají). Pro zajímavost taky někdy zabrousím na last.fm svých kolegů a koukám se, kam se posouvá jejich hudební vkus. Nedělám z toho závěry, nebo si je aspoň nechávám pro sebe. Narozdíl od mého kamaráda, který hlasitě komentoval last.fm jednoho kolegy slovy: "Ten chlap píše o současném freak folku a na last.fm má na prvním místě Elvise". Dobře vím, že Last.fm se nedá tak úplně věřit, jsou tady samozřejmě klasická CDčka, která nemůže zaznamenat a také se často stane, že spadne, nezapisuje nebo si zapomenete ve winampu REPEAT a nějaké náhodné písni naskočí třicet poslechů, než to zjistíte. S tím souvisí další poznámka. Trochu se třeba stydím, že moje nejposlouchanější kapela Guillemots má jen 157 poslechů, zatímco u kolegů je při podobném počtu slyšených skladeb na prvních místěch třista poslechů a více. Co to znamená? Nemám svoji nejoblíbenější kapelu (podle Last.fm) dost rád? Poslouchám toho více (více desek) než oni? Nejlépe to vyřešil echoboy alias CB alias PP alias sweet austrian, který si svoje oblíbené Belle & Sebastians pustil ve winampu se zapnutým SHUFFLE a REPEAT a je tak na absolutním čele s 2 000 poslechů. S tímhle už by měl nárok i na to stát se největším fanouškem téhle kapely na světě! Zatím není ani v první dvacítce .

6 komentářů:

Vít Čondák řekl(a)...

...každý přece ví, že novináři dostávají promo CD, takže si je pouštějí ve svém soukromém odhlučněném poslechovém studiu na věži a poslechy se jim tím pádem nikam neukládají. Navíc z nekvalitních mp3 by ani nemohli desku "objektivně zhodnotit"! =)

Anonymní řekl(a)...

noo to je dost you old fustily mustily fugitive, well comm bekk a schreib on! ten Elvis je doufám ten můj, ale pozor, v mém PC vede (po jednom jarním hlídacím odpoledni) pořád dětská deska Hradišťanu! A Elvis je the biggest freak folker ever. LAstFM je pochopitelně mateník, jak s ním mám třeba propojit tuhle báječnou desku, teda krabici? http://www.fm3.com.cn/buddhamachine.htm

wearemonsters řekl(a)...

zadnej repeat karle, to je poctive naposlouchano... obcas neposloucham nic jinyho, ale ted mam zrovna s nema pauzu... jo a zrovna mam na sobe triko s motivem alba if you´re feeling sinister :) proste je mam hodne rad

Anonymní řekl(a)...

klasická CD last.fm plugin samozřejmě zaznamenat může. pokud si je pouštíte přes počítač a máte navíc plugin, který vám je nejdřív např. přes CDDB "otaguje" :-)

Jan Binder řekl(a)...

Já jsem s last.fm taky za dobře. Aby byli v klidu trendaři, jsem prý největší fanda Priessnitz. Aby byli v pohodě ostatní, jsem prý největší fanoušek Jablkoně.

Anonymní řekl(a)...

Ty posloucháš metal???