sobota, listopadu 03, 2007

KarlCast Vol.2


Karl Muzzik Lab Podcast 2 (60 min/ 57 Mb)

Vyladili jsme některé chyby a teď už to snad zní tak jak má. Ještě musím zapracovat na svém projevu. Mám trochu pocit, že mi to jde jako když jsem se kdysi učil psát. Tedy mizerně.
Několik poznámek k skladbám, zdá se mi, že toho říkám méně, než bych mohl.


Burial - Archangel (Untrue)
Bylo vloni v květnu, ale přijde mi to jako celá věčnost. Slyšel jsem první Burialovo album a otevřela se mi úplně nová dimenze elektroniky. Archangel otevírá dvojku záhadného londýnského producenta a přišlo mi, že je to ideální track na úvod KarlCastu2. Zatímco zbytek dubstepové scény jde buď směrem k dubu (Kode9) nebo k technu (Skream), Burial jde svojí vlastní cestou - ke garáži a 2stepu. Tenhle track je toho důkazem. Untrue je dvojník bezejmenného debutu, lepší nebo horší? Těžko soudit po dvou posleších. Něco málo více zde. Album zkondenzované do podoby 18ti minutového mixu od Kode9.

Kontrafakt - Sme úplně na piču (Bozk na rozlůčku)
Rytmus je vedle Jamese Cole(a) jediný ČSFR rapper, kterého vydržím poslouchat celé album. Druhé album Kontrafakt nemá příliš přesvědčivé beaty, ale Rytmus se mi prostě neomrzí. Navíc tenhle track je textově mimořádně originální, KF přestali kérovat do ostatních a teď kérují sami do sebe. To je nejvíc. Tolik sebeironie jsem v hip hopu ještě neslyšel. Dokonce je jí tam tolik, že už to přestává být hip hop :)

Supreme Team (Madlib & Karriem Riggins) - Volta Por Cima (Supreme Team LP)
Mám rád Madliba. Nevím jak to dělá, vždy mám při jeho poslechu pocit, že jsem zhulenej. To je super, když se mi teď nějak začaly tenčit zásoby! (Btw. See je ještě lepší)

Deerhunter - Hazel St. (Cryptogram)
Když už to tlustého karla vytáhne ze Znojma do Prahy, to musí být něco! Navíc Deerhunter v Arše za stovku (nebo pajsku v předprodeji), tomu říkám skvělej deal. Díky Sperm boys! Páteční Al Haca mě taky lákají, ale nejspíš už budu doma.
web FAMUfestu

special guest: Jirka Kubalík přímo ve znojemském studiu
High On Fire - Rumors Of War (Death Is The Communion)
Jirka měl jako skoro příbuzný protekci a dal to na první take jako velkej profík! Musím přiznat, že když si mám z pohrobků Sleep vybrat mezi Om a HOF, vyberu ty první. Ale to je tím, že mám radši stoner než machistický metal. Přemýšlel jsem jestli dát jejich koncert, ale v nabitém listopadu na to asi nezbude čas.

Electric Wizard - Dunwich (Witchcult Today)
Když jsme u těch Sleep, tak Electric Wizard je samozřejmě dost okatě vykrádají, Sleep zase ale okatě vykrádají Sabbath, takže je to jedno, ne? Pravda je, že Dopethrone si pouštím, když už jsem unavenej z Dopesmoker.

Venetian Snares - My Clutch (My Downfall OST)
Vtípek je, že v názvu nové Venetianovy desky je slůvko original soundtrack, ale není hudba k žádnému filmu, takže to berete, že My Downfall je Venetianova kariéra. Tolik sebeironie vážených umělců v jedné hodině, to skoro neunesu. Album navazuje na jeho poslední počin na Planet Mu, kde samplovala Bartoka apod. Zajímalo by mě, jestli ty smyčce jsou jeho, nebo zase je někde ukrad.

Neil Landstrumm - Bleep Biopsy (Restaurant of the Assassins/Planet MU 2000)
Do Landstrumma se prokousávám velmi pomalu, ale možná po mě jen chce, abych se pořádně soustředil. Electrostep. Líbí se mi už ten název.

LCD Soundsystem - Someone Great
Konec Stylusu mě hodně rozesmutnil. Šeptalo se o tom už tak dlouho, že jsem si myslel, že to nebude pravda. Je. Jeden z nejlepších inetových magů končí. Je to konec kvalitní internetové publicistiky? Oni sami tvrdí, že v době Last.fm už stejně nikdo detailní kritiku nečte. Kurva, já to četl! Ve srovnání s Pitchforkem měli lepší a originálnější features, lepší léčení na tzv. úchylku na fuckin indie rock a hlavně skvělý Jukebox.
Top singly
Top alba
Vzhledem k tomu, že už pomalu začíná sezóna podobných kratochvílí, zatím si komentáře pořadí nechám pro sebe :) Sound Of Silver jsem kdysi po prosáknutí odzýval, asi před měsícem jsem si ho pustil cestou v autobuse z Prahy a All My Friends a Someone Great mě absolutně přimrazilo k podlaze. Zatracený první poslech! Zatracený první poslech! Málem jsem přišel o dvě (skoro) nejlepší skladby roku. Ten prostředem desky je tak dobrý, že zbytek už vedle ní vyloženě vadne (a není to vlastně vůbec špatný album). Myslím, že Murphyho třetí deska bude geniální.

Cortney Tidwell - Don't Let Stars Keep Us Tangled Up Ewan Pearsona Remix (Piece Work)
Zajímavý hlas, prý je z Nashville, ale country to není. Více viz: Jukebox 43

Jay-Z ft. Lil Wayne - Hello Brooklyn (American Gangster)
Jiggova nová deska je koncepční album inspirované stejnojomenným filmem. What the fuck! Jeho desky jsou hit or miss. Jednou geniální (Reasonable Doubt, Hard Knock Life, Blueprint), jindy naprosto průměr (všechny ostatní). Asi jak se kdy ráno vzbudí. Na American Gangster je to zase ten starý dobrý Jigga, Hello Brooklyn nemá moc dobrý beat (zato má Lil jsem úplně všude Wayneho), ale ostatní tracky už byly moc dlouhé a nevešly se. Zbytek desky jsou totiž hodně ranná 90.léta, B.I.G. - Ready To Die atd., za což může Diddyho produkční tým. Povedené album, když se mu daří, na Jiggu nikdo nemá.

Velké díky Gunny, JiK, Quido, Bourek, Pavel Zelinka a všichni na mailinglistu Sperm Festivalu, kteří mi pomohli s výběrem mikrofonu.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

s al haca bude hrat v patek strapo, ne peto. tak se doufam ve ctvrtek uvidime :)

Anonymní řekl(a)...

Nemuzu si pomoct, ale Rytmus mi pripomina Falca ("Ich krieg von dir niemals genug...":). Hiphopovym sebeironikem je u me Rodney Smith nebo alespom Mitchell Bros. Holt Britove.

Anonymní řekl(a)...

nemate letos neco jako loni Guillemots...?

Anonymní řekl(a)...

The Twillight Sad (www.myspace.com/thetwilightsad) jsou vam malo? :)

Anonymní řekl(a)...

ty beru, ale ty uz znam:)kdezto lonske Guillemots, za ty vam dekuju
p.vlasak