sobota, ledna 12, 2008

Nejlepší filmy (viděné v roce) 2007 (díl 1.)

V uplynulém roce jsem viděl hodně filmů, ale jen zlomek z nich bylo natočených v roce 07. Pro začátek ty, které mají toto vročení.






1. Ex Drummer(r. Koen Mortier, imdb)

Jeden populární belgický spisovatel se rozhodne prožít si příběh nového románu a společně s trojicí sociálních (a vlastně i psychických či fyzických) retardů z malého města založí rockovou kapelu. Proniká do jejich životů, manipuluje s nimi, aby dostal co nejlepší materiál pro knihu, ale nakonec se ze svých rádoby morálních výšin propadne do bahna společenské hniloby. Někdo tvrdí, že to je belgický Trainspotting, což mi přijde trochu absurdní. Mortimer film točil kvůli problémům s financemi několik let s velkými přestávkami a vychází z částečně autobiografického románu belgického cool spisovatele Hermana Brusselmanse. Je možná stejně syrový a cynický jako současná francouzská realistická vlna, uvnitř ale tepe těžko definovatelná vitalita spojená s osvobozující silou rocku. Kapela nakonec odehraje jedinou píseň ("Mongoloid" od Devo) na festivalu místních kapel a pak se totálně rozloží, ale je to stejné jako kdyby prodali milion desek. Od úvodní scény, která se celá odehrává pozpátku víte, jsem věděl že tohle bude výjimečný film.



2. Byosoku Go Senchimetoru (r. Makoto Šinkai, imdb)

Jsem moc rád, že po překomplikovaném debutu (Kumo no Muko, Yakusoku no Basho) dostal režisér Makoto Šinkai další šanci ukázat, co v něm je. Třemi povídkami se proplétá příběh dospívání, vzdálenosti a lásky v současném Japonsku. Nakonec se samozřejmě ukáže, že povídky spolu nějak souvisí a vše do sebe zapadne. Jedinou záhadou pro mě zůstává, proč se ti Japonci vůbec točí s takhle nákladným a ultrarealistickým anime, když by klidně mohli udělat hraný film. Dobře pro nás!



3. Grindhouse (r. R. Rodrigue, Q. Tarantino, imdb)

Je samozřejmě třeba vidět celé i s upoutávkami na nenatočené filmy a ve správném pořadí. Rodrigezova Planeta Terroru je zombijácká vyvražďovačka, která okradla snad všechny existující zombie filmy a slouží jen jako překrm před dalším Tarantinovým mistrovským kusem. Ze začátku je to možná trochu moc ukecané, ale když se film konečně rozjede, není k zastavení. Tarantino sice taky vykrádá kde může (pro změnu béčkové filmy s automobilovými honičkami ze 70.let), ale přidává si do nich něco svého. A navíc veleobézní Kurt Russel rulez!

Daft Punk's Electroma (2007, imdb) Viděl jsem třikrát, dvakrát intoxikován a jednou za střízliva a pokaždé to byla bomba. Více zde.

Persepolis (2007, imdb

Žádné komentáře: