čtvrtek, září 11, 2008

Remembering The Things Past


Chtěl jsem pro výroční pětistý post Labu něco speciálního. A vypadl mi z toho narychlo sestavený vzpomínkový mix sestavený z mých oblíbených drumnbassových tracků. Jistě, this is not cool any longer. Ale jak jsem se procházel starými CDčky (thx Gandalf a Quido!), vrátili se mi vzpomínky na první desky, které jsem si opravdu zamiloval. Je to v tom nostalgie, kterou nenávidím, ale nedokážu ji odpárat a dodnes pro mě hodně znamenají. Těžko říct, jestli to ještě bude někomu něco říkat. DnB pro mě skončil v roce 1998, což je vidět z datování tracků (i ten Dillinjův byl podle všeho natočený před tímto letopočtem, ale vyšel později). S odstupem musím říct, že tvrdé hardcore věci zestárly podstatně méně než ty popovější. A proto: No Roni Size! No Goldie! No LTJ Bukem!

Tracklist:
4hero - Mr. Kirk's Nightmare (1990, singl)
A Guy Called Gerald - Survival (1995, Black Secret Technology)
4hero - Wrinkles In Time (1995, Parallel Universe)
Omni Trio - Thru The Vibe (1995, The Deepest Cut)
Ed Rush & Nico - Proton (1997, Torque)
Dillinja/Cybotron - Nasty Ways (2000, single)
Ed Rush & Optical - Slip Thru (1998, Wormhole)
Dillinja - Fluid (1998, single)
Ed Rush & Optical - Gasmask (1999, single)
Johnny L - Piper (1997, single)
Photek - The Hidden Camera (1996, single/1997, Modus Operandi)


Stream:









download (33 min, 35 Mb)



S Mr. Kirk's Nightmare začíná slavný mix DJ dB "history of our world" a lepší začátek dnb setu neexistuje. Ten sampl z jedné protidrogové skladby ze 70. let má jednoznačnou interpretaci. Nastupuje rave! Otcové Anglie, vaši synové jsou pro vás od této chvíle mrtví. Vyznávají jiné náboženství než vy. Survival jsem objevil teprve nedávno na albu, které vynáší do nebes třeba vizionář afro-futurismu Kodwo Eshun. Teprve po letech mi bylo souzeno pochopit, že Timeless prostě není nejlepší dnb album všech dob. (Opravdu ne!). Wrinkles In Time a další zakódovaný vzkaz. Jedna je z alba Paralel Universe a jednak je pro mě připomenutím základní techniky vytváření breakbeatů, které spočívá v natahování času. Breakbeat je osobní stroj času, řekl by Eshun. Thru The Vibe je hymna. A pak je chvíle ticho, protože vstupujeme na temnou stranu. Pekelná kola Torque a nejlepší darkside kompilace. Už jen ten obrázek na obalu, který jednoznačně říká s čím budeme mít tu čest. Proton Pořádně divný jména dával svým trackům Ed Rush. Dillinja byl, je a bude pro mě producent číslo jedna. Nikdy nevydal pořádné album, jeho síla je na 12 palcích. (Marně se shnáním po bazarech po jeho starých vinylech.) Mr. Bassline destroyer, tisíckrát kopírovaný, ale vždy absolutně nekompromisní. Slip Thru vstup do červí díry. A zase ty časové metafory. Fluid jsem měl na kazetě a vzpomínám si jednou, jak jsem mě jednou pocit, že mě ten breakbeat nadzvedl několik centimetrů nahoru. Gasmask je klasika z Gasmask/Bacteria. Pro ten vinyl bych vraždil. (obrazně řečeno). Piper mě fascinoval, ale až později jsem pochopil, že někde za oceánem je Detroit. The Hidden Camera z nejlepšího dnb alba všech dob. Nesmím si ho ale pouštět moc často.


Don't respect wack music!

1 komentář:

Txapeldun řekl(a)...

na stary vinyly je krom ebaye nejlepsi zdroj Discogs Marketplace (www.discogs.com; na pravy strane mas u release vzdycky "Shopping" kolonku; treba ten Gasmask sezenes levne)...

kazdopadne dobrej vyber...i Bukem zacinal hardcorove, viz Logical Progression z 1991 (http://www.youtube.com/watch?v=Sjc-qMSWgYg)