pátek, listopadu 07, 2008

Radostná věda TV on the Radio


Američtí alternativní rockeři natočili majestátné album o lásce, která zůstává poslední nadějí naší civilizace.

TV on the Radio před šesti lety debutovali demonahrávkou nazvanou OK Calculator. Dvojice Tunde Adebimpe a David Sitek těžko mohla tušit, že si narážkou na slavné album Radiohead OK Computer upletli bič, kterým je budou dalších několik let novináři tlouci po hlavách. O srovnání s partou Thoma Yorka si řekli hlavně úpěnlivou snahou být za každou cenu inovativní. Do alternativního rocku přimíchávali na cestě odvážných experimentů prvky elektroniky, hip hopu nebo free jazzu. Na třetím studiovém počinu Dear Science TV on the Radio konečně vystoupili z věčného stínu svých vzorů. Našli cestu ke svým černošským kořenům (čtyři z pěti členů kapely jsou Afro-američané) a teď už jim nic nebrání stát se největší kapelou na světě.

Sitekovo síto kvality

Letos v dubnu britský hudební časopis NME otiskl seznam současných hudebních vizionářů, kde na čísle jedna figuroval David Andrew Sitek. Jako kdyby něco tušili. Kreativní mozek TV on the Radio se v posledních letech blýskl jako producent na deskách Yeah Yeah Yeahs a Liars a práce na Dear Science je dalším důkazem jeho obřího talentu. V časech, kdy většina rockových kapel používá předprogramované standarty nahrávacího software Pro Tools je Sitekova pozornost ke každému detailu hudby obdivuhodná. Na předchozích dvou albech se nejlepší skladby TV on the Radio (Wolf Like Me, Staring at the Sun) vyznačovaly obřím tahem na bránu, při kterém se pětičlenná kapela měnila v rockový parní válec. Na novince Sitek zvuk své kapely doplnil delikátními podtóny vycházejícími ze soulu a stvořil tak zcela originální most mezi bílým a černým rockem. Co více - jedenáct skladeb Dear Science je všeprostupující hudební univerzum.

Sitekovým hlavním parťákem v kapele je Tunde Adebimpe, jehož povolání je v bookletu popsáno jako: vokály, smyčky a harmonie. Kromě jeho skladatelských a filmových zásluh (Adbimpe je autorem animovaných klipů kapely) bylo pro TV on the Radio zásadní, že Adebimpe za poslední roky vyrostl ve frontmana, který je schopen vzít na sebe zodpovědnost za tíhu světa a vyzpívat ji. A zároveň přitom zůstat sexy. Z někdejšího buřiče se z něho na Dear Science stává kříženec mezi Princem a Davidem Bowiem (který je mimochodem velkým fanouškem kapely a zpíval na minulé desce.) Adebimpeho na několika místech doplňuje druhý zpěvák Kyp Malone a ve skladbě Lover's Day zpěvačka Katarina Ford ze skupiny Celebration.

Hranicí je až nebe

TV on the Radio se nikdy nestyděli za to, že mají se svojí hudbou maximální ambice. Když po debutu Desperate Youth, Blood Thirsty Babes přestupovali na velký label, Sitek v rozhovoru pro magazín Pitchfork jen lakonicky odvětil: „Je to šance, jak dostat naši hudbu k co nejvíce lidem a při natáčení alba se neohlížet na čas ani peníze.“ A Dear Science opravdu nezní jakoby se při něm nějak omezovali. Nebojí se postavit skladbu na smyčcích (Stork And Owl, Family Tree), syntezátorech (Shout Me Out) či dechových nástrojích (ty mají v Red Dress na starost afro-funkaři z Antibalas). To všechno doplňuje paletu klasických rockových instrumentů, které na desce ale zní povinně efektovaně a všelijak zkresleně.

Rozšíření výrazového spektra nijak neubralo kapele na nekompromisnosti - stejně intenzivně jako dříve buší do zkorumpovaných novinářů (Dancing Choose) nebo prezidenta Bushe (Red Dress). Za to, že nové album je triumf na všech frontách ale nemůže naštvanost, nýbrž naopak jisté smíření, které je z desky cítit. Minulá nahrávka Return To Cookie Mountain bylo temné apokalypticky laděné album, na Dear Science nám TV on the Radio vzkazují: Možná, že konec světa je blízko, láska nás má pořád šanci zachránit. Leitmotivem alba je putování. Cesta, kterou deska začne v první skladbě Halfway Home se završí v pochodovém rytmu závěrečné Lover's Day. Bombastické finále završuje album redefinující rockovou současnost podobným způsobem jako to kdysi udělal jejich zamilovaný OK Computer.

Psáno pro Nový prostor

Žádné komentáře: