čtvrtek, ledna 01, 2004

Nejžhavější trendy&styly roku 2003

Grimey/8 bar
Špinavý a agresivní styl dominoval v tomto roce londýnskému hudebnímu undergroundu. Vychází z 2stepu (hlavně rytmicky, s naleštěnou scénou nemá společného nic), ale blízko má i k jungle nebo ragga. Poté, co So Solid Crew vyšuměli z undergroundové scény (prachbídné sólové projekty a druhé album), vzali vládu do rukou drsní mládežníci z východního Londýna. Léta živená pirátskými vysílačkami, vydala scéna konečně definující album a tvář pro mainstreamová média jménem Dizzee Rascal. Za jeho zády se krčila jeho partička Roll Deep Crew a jejich producent Wiley, nový miláček kritiků. Rytmicky nepolapitelná, zběsilá, drsná a nekompromisní, připomíná grimey scéna dění na hardcoreové/jungleové scéně počátku 90. let.
2listen: Dizzee Rascal "Boy In The Corner", Wiley "Ice Rink EP", Jammer "NASTY Crew mix", Slimzee & Femme Fatale "Streat Beats /Ministry Of Sounds mix" DJ Wrongspeed "Pirate Flava" (mixované záznamy z pirátských vysílaček).



Dancehall

Zhruba v srpnu to vypadalo, že dancehall úplně ovládl americkou urban music. Sean Paul byl všude a dancehall začali dělat i De La Soul. Vlivy jamajského dancehallu byly už delší dobu patrné třeba u Timbalanda, ale teprve letos definitivně prorazil. Navíc kromě úspěchu jamajských hvězd jako Wayne Wonder nebo Elephant Man, přinesl dancehall důležitou infúzi i do taneční hudby. The Bug nebo Soundmurderer jsou důkazem.
2listen: mainstreamový - Sean Paul "Duty Rock", Wayne Wonder "No Holding Back"
undergroundový - The Bug "Pressure", Vybz Kartel "Up 2 Dime"



punk funk
Ačkoliv to loni koncem roku vypadalo, že revival post-punkové disco/taneční hudby hrané kytarami zcela ovládne hudební scénu v roce 03, výsledkem nakonec bylo jen několik věčně odkládaných alb a hrstka zdařených singlů. Producentská dvojice The DFA sice pořád zůstává jednou z nejžhavějších producentů na scéně, ale s albem "Echoes" newyorských The Rapture potvrdili, že jim více sedí EPčka. (Možná, že vina je na hudebně nevyzrálých členech Rapture). Slibné byly singly Juana Macleana, novinka LCD Soundsystem a vyloženě cool mixy od přímo od The DFA.
2listen: DFA "Dance To The Underground", Black Dice "Cone Toaster EP", The Rapture "Echoes"



Crunk/Dirty SouthTěm, kdo se smáli Ludacrisovi a dalším wankerům z jihu vytřel tento rok zrak Lil Jon a jeho špinavější než špinavá verze jižanského hip hopu. Scéna ve které to vřelo už pěkně dlouho se letos na podzim a v zimě dočkala prvních obrovitých singlových žebříčků. Crunk je americkou obdobou grimey, intenzivní, naštvaná, ale díky odkazům na old schoolový hip hop a miami bass má blízko i ke klasickému macho pózování a užívání si života.
2listen: David Banner "Mississipi The Album", "Mississipi the Screwed & Chopped Album", "M2A: Baptized In Dirty Water", VA "Crunk & Disorderly" a singly, ve kterých se objevuje jméno Lil Jona, hlavně Eastside Boys "Get Low". Three 6 Mafia - Right Spinnes

Žádné komentáře: