pondělí, března 22, 2004

Staré dobré časy...

Proč jsem tak naivní? Pořád čekám na nové desky takových kapel jako N.E.R.D., The Streets, Beta Band a čekám, že zopakují kouzlo svých předchozích nahrávek, ba že ho ještě překročí. Pak to přijde a já jsem zase a znovu zklamaný. Asi si za to můžu sám, když chci vrátit včerejší euforii do zítřejšího šedivého dne, ale asi už se nikdy nepoučím. Proto tedy moje silné rozpaky nad novými singly The Streets a Beta Band a deskou N.E.R.D.

O N.E.R.D. právě píšu pro Musicserver a nebylo by moc košer prozrazovat něco před vydáním recenze, takže jen na okraj utrousím, že černoch a rocková hudba jde k sobě asi jako běloch a černá hudba a že hiphopoví producenti hrající rock je přesně tak špatný nápad jako když bílý seladon dělá urban music. Že to Justinovi Timberlakeovi jakžtakž vyšlo? No, protože měl za zády právě Neptunes. Bohužel N.E.R.D. aka Neptunes neměli za zády někoho jako Justina.

Beta Band na svém novém singlu "Assessment" chvíli zní jako U2, ale než se začnete popadat za hlavu, začnou zase připomínat Radiohead, kteří se chtějí vrátit k rocku, ale neví jak. Refrén je zase klasický betabandovsky ujetý s psychedelicky vrstvenými kytarami, které se na konci promění v "in uterovskou - kobainovskou" riffovou kakofonii s trupkami. Nějak jsem si myslel, že se z nich stanou noví Beach Boys a oni se z nich zatím stali noví Soundgarden. No, přes všechny výhrady to zase tak zlé není, alespoň je v tom kupa zvukových nápadů, pro které stojí tento singl poslouchat.

To Mike Skinner aka The Streets na "Fit But You Dont Know It" nápady někam založil. Primitivní ska rytmus, třísekundový sampl metalové kytary a čas od času jakési dubové efekty. Refrén stojí za velké kulové (připomněl mi Orlík, probůh!), pokud máte oloopovanou, dvacetisekundovou první promo verzi s refrénem a riffem, která putovala po p2p minulý týden, tak věřte, že finální mix toho moc nepřidal. Skinnie to alespoň trochu vylepší svým směšným rapem, ale stejně to celé zní jako nějaký napůl podařený gag z Hala a Pace.

Žádné komentáře: