pondělí, července 19, 2004

Allmusic v novém kabátě

Bezkonkurenční pomocník hudebního redaktora v nouzi - server Allmusic.com - změnil tvář. Nejméně pět let je pro něčím jako hudební biblí, do které jsem nahlédl denně snad stokrát. Učil jsem se v ní rozlišovat různé hudební žánry, oddělovat klasiku od zapomenutelných desek a hlavně nasávat skoro linneovsky zpracovaný systém hudební evoluce. Kolikrát jsem se strachoval, že ji zpoplatní, zruší nebo změní, až se to stalo. To první jen ve velmi malé míře, po registraci je vám pořád dostupná drtivá většina informací. Trochu horší je to s tou změnou. Starý layout byl dokonale přehledný, v tom novém vždy přibyl na jëdnu hledanou informaci jeden klik navíc. Zbytečné flashe stránku zpomalují (ten otřesný hned vedle loga snad dlouho nepřežije) a nové featury mi zatím nevynahradili naštvanost, že budu muset měnit svoje zavedené cesty po této encyklopedii. Zajímavý je Top Artist Searches (na jedničce aktuálně The Cure! :), streamy samplů jsou solidně vybrané, Editor's Choice zbytečně zabírá půlku první strany a
Čtu debaty na ILM (1, 2, kde někteří snovají konspirační teorie (Allmusic koupil Microsoft!) a jiní navrhují alternativy pro internetové hudební encyklopedie.
Jednou z nich je například www.mp3.com (ehm, stránka se slavnou historií, že?), která nabízí podobnou encyklopedii jako Allmusic, ale protože nabízí i digitální downloady, preferuje hlavně velké značky. Nabízí ovšem také zajímavou službu Musicvine, který vám najde interprety bízké a bližší vašim oblíbeným (jako custom tam mají Jay Zho). Tigersushi kdysi chtěl Allmusic konkurovat a to hlavně na poli hudby mimo mainstream, ale poslední dobou to vypadá, že to je příliš obtížný úkol.

Mimochodem, někteří moji kolegové Allmusic nemají rádi a tvrdí, že zkresluje pohled na hudbu (no možná, je opravdu trochu totalitární, to je pravda) a že je tam spousta chyb. Zároveň jsem si všiml, že někteří jiní ho přímo opisují, aniž by zkusili i jiné zdroje (taky jsem to občas udělal, je to tak jednoduché!). Samozřejmě, že selhává v oblasti drtivé většiny ne angloamerické hudby, případně těžce undergroundových scén, ale asi ho budu používat i nadále. Koneckonců, všechno je to tam tak krásně ZADARMO. Ale budu také doufat at a doufat, že další změna už dopadne dobře. Případně, že bratříček Allmovie.com dopadne lépe.

Žádné komentáře: