úterý, března 08, 2005

R&P je venku

Reinkarnovaný Rock&Pop dnes vyšel a také vypustili svoji
stránku. Na obálce má Mobyho...tím budíž řečeno vše. Koho ještě vůbec může tenhle typas zajímat? Jeho poslední dvě desky přímo otřesné, jeho jediné štěstí je, že v EMI doufají, že si ho někdo koupí snad ze setrvačnosti. Hudba pro redakci R&P zastydla někde před pěti lety v bezpečném rockovém revivalu, hip hop neexistuje, mladá indie elektronika neexistuje, elektronika jsou Chemical Brothers (a ó, ADF!) a Ol Dirty byl zastřelen. Jaký to krásný a bezproblémový svět. Vezměme to tak, že R&P je časopis pro třicátníky, kteří vyrůstali na grunge, ještě tak trochu pochopili Radiohead (KID A už ale ne) a tím se jejich obzor zavírá. A jim je to jedno. Nechci se holedbat, ale můj článek v sekci Perly a průšvihy první pětiletky použijte jako interpretační klíč pro obsah prvního čísla. Ne, není to ode mě moc košer, že ne? Ať. (Popírám se, už to, že článek otiskli je přece důkaz, že chtějí víc než jen retro! Kéž bych měl pravdu!)

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

chichi, jasně že popíráš, ale neva, protože to víš. Těžko volat do boje, když generační předěl přinesl jedinou změnu k lepšímu - ti co píšou uměj anglicky, takže své názory tříbí s jinšími ptáčky, než sedí doma v hospodě. Neumím si ovšem vysvětlit, jestli brýlemi neofila (to je od Klusáka z Týdne!) lze vidět v lepších barvách třeba legrační písání Mr. "I am young and talented" Plisky na newmusic.cz. He?

Vít Čondák řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Vít Čondák řekl(a)...

"Bližší zkoumání by určitě prozradilo, že hudební metody vzešlé z černé hudby jsou kompatibilnější s érou informačních dálnic..."
Ten podmiňovací způsob je skvělý! A proč to teda neprozradí? =)

V každém případě mě to adorování "černé hudby" už dost zmáhá.
Koneckonců by hudba měla hlavně předávat nebo přenášet emoce, nová nebo stará hudba je jenom "produkce" čili prostředek, jak ty emoce předat dál a tady je pro mě jádro pudla.
On ten obal má v prodeji dost výrazný vliv, ale snad by mělo být podstatné to, co je uvnitř.
Já totiž nemám nejmenší zájem o emoce nebo názory někoho, kdo "blbej jak troky" a předvádí TV štábům kolik má aut, vířivek a v kolika pokojích má plochou TV.
A je mi naprosto jedno, s jakou lehkostí to dělá. =)

A vůbec - předhazovat "rockistům" machismus je hrubozrný humor.
Já si totiž ještě matně pamatuju klipy amerických rockových skupin osmdesátých let (naštěstí si ale nevzpomínám skoro na žádná konkrétní jména =) a celá ta image "jsme težcí frajeři-letěj na nás holky-máme prachy, že nevíme, co s nima" už tam byla! To není žádná hip-hopová image, dokonce to asi není ani americká image (ačkoliv to by možná stálo za úvahu - Evropa je tradičně umírněnější a méně okázalá) - podle mě je to image burana, který zbohatnul, a teď do dává svému okolí sežrat.

Stručně řečeno: ty to všechno porovnáváš s rockem 90.let (grunge a spol. - osobní krize, flanelky, image je na nic), jenomže rock už má za sebou pořádně dlouhý vývojový cyklus a tohle byla jen jeho poslední významná etapa.
Vlastně mě teď napadá, že se hip-hop možná právě dostal do rockových osmdesátých let, takže za pár let nás nevyhnutelně čeká nějaký "grunge-hop". Nebo už to začalo...?

Karel Veselý řekl(a)...

Zdravím, adorování černé hudby mě taky zmáhá! :) Ten článek je moc krátký na hlubší argumentaci (což neber jako výmluvu). V podstatě jsem se chtěl nahlas zeptat, proč mají (čeští) hudební novináři problém s akceptací hip hopu a urban music a s pomocí citovaných článků jsem našel něco jako ideologii "rockismu". To, že některé konkrétní příklady popírají ideologii (a oni ji opravdu popírají na mnoha místech) ještě neznamená, že ideologie/mýtus bude vyvrácen. Rockismus je jen ideál a hlavně způsob, jakým se na hudbu nazírá, ne hudba sama. Grunge je pro mě osobně poslední viditelná evoluční fáze čistého rocku a "rockové" symptomy (které jsou součástí mýtu rockismu) přejímá z předchozí doby. Znovu ale dodávám, že by to stálo za mnohem hlubší analýzu, která pokud vím ještě neexistuje. Ten článek i ve mě vyvolal příliš mnoho otázek na to, jak se tváří jistě. >>>A s tím, že hip hop je právě ve své "grunge" fázi naprosto souhlasím. Jeho současné mutace (viz. poznámka v rámečku) mě ale naplňují nadějí, že po ní přijde ještě další fáze. Ale kdo ví...

Vít Čondák řekl(a)...

(Sorry for double-posting. =)

Já jsem chtěl právě naznačit, že s těmi ideály to není tak horké a jednoznačné.
Hudební žánry by se asi daly brát jako zmenšený model náboženských hnutí.
Vždycky začínají s velkými ideály přistupovat k tomu jinak a lépe, a přitom nějakým způsobem staví na tom předchozím.
Pak následuje období rozkvětu, kdy se ale původní myšlenka rozmělňuje a hnutí postupně přebírá názory a styl mainstreamu (peníze, majetek a vůbec konzum). To už je vlastně začátek dekadence a první příznak pádu Říše římské. Pak začne být postupně válcovaná novými směry a přijde na řadu hledání chyb (u sebe - logicky vyvolá celožánrovou depresi) a pokus o návrat k tradičním hodnotám (zhruba v téhle fázi vidím grunge). Pak už zůstávají směru věrní jenom tradicionalisti.

Takže já myslím, že hip-hop jako celek tam ještě není, ale že už to má za pár.
Ovšem samozřejmě nemám k dispozici všechna data potřebná ke zpracování grafu. =)
(A navíc nemám tušení, jaká data by to měla být. =)

Vít Čondák řekl(a)...

Jo a samozřejmě - na každou revoluci jsou potřeba noví lidi. Staří revolucionáři jsou většinou unavení (permanentní revoluce se ukázala jako slepý směr =), takže je jasné, že rockoví publicisté s tím moc nepohnou.
(Ale to není jejich chyba, to je historická nevyhnutelnost. =)

Takže proč si vlastně stěžovat na R&P, že vypadá jako R&P? =)

(Tím končím s dnešní exhibicí.)

Anonymní řekl(a)...

3.5cloveka
paanovee - zpaatky na zem , k naam do cech.puste si jakoukoliv rozhlasovou stanici a konfrontujte svuuj vkus s vkusem tohoto naaroda..chce se vaam zvracet?me pokazdee_na tohle si proste nelze zvyknout.
co se R&P tyyce mysliim ze otaazka stojii na jednom faktu - maam priistup k internetu a tedy jakyykoliv papiirovyy casopis o hudbe je nutne zbytecnyy,protoze neaktuaalnii a neuuplnyy ,anebo nemaam priistup k internetu a potom puujdu a koupiim si to co potrebuji_fanzin,bravo (ha!) nebo R&P.jaa ne nej pred tiim nez jsem se pripojil k siiti nedal dopustit - jednoduse proto,ze konkurenci (cesky psanou) nemel,ted znovu se staronovou redakcii nemaa a nejspiis miit nebude.proc?pustte si to raadio.salut

Anonymní řekl(a)...

zdar..
potom co jsem si tady precetl tu vasi debatku, mam pocit, ze jsem si koupil jiny rock&pop nez vy,chalani. karlovo prekvapeni nad mobym na titulu nechapu.

muj nazor na vec:
rock&pop behem doby prosel hodne promenami, ktere byly dane nazorovym rozpolozenim redakce. pokud britsky tisk dokazal "vyrobit" britpop (se vsemi temi valkami oasis,blur atd) tak rock&popu se podarilo vytvorit zdani "valky" mezi vyznavaci rockove a elektronicke hudby(mluvim ted o stavu od zalozeni rubriky trance&dance a leta pote). stavalo se tehdy, ze se "strany" vyhrocovaly az do extremni nazorove konfrontace. jana komankova obcas priponimala bojovnici za prava dance music.. casto x padalo, ze kytary jsou dead.
a proto zatimco ditko v anglii nebo i jinde ve svete, nemelo problem poslouchat motorhead a treba aphex twina v jednom zatahu, u nas se diky peclive vybudovanym ghettum nic takoveho nedelo.

jenze chte nechte obe strany musely uznat, ze se jim libi neco ze zanru, ktery z principu odmitaji. tehdy doslo k prolinani a i rock&pop se prizpusobil. dospel do stadia, kdy jsem byl rad, ze "pod jednou strechou" si muzu precist o zajimavych vecech z kterehokoliv hudebniho odvetvi. protoze muzika je pro me bud dobra nebo spatna. styl me nezajima.

jsem rozhodne rad, ze se rock&pop vratil do staronovych koleji, protoze predchozi najemne redakce na tom byly hodne spatne.. tolik blbosti se jentak nevidelo.

pokud by jsi mel casopis, ktery zije z prodeje a inzerce, zamereny na sirokou vrstvu posluchacu, koho bys dal na titul?

souhlasim proto s anonymem, ktery vas vyzval k navratu na zem: budte radi, ze je tu casopis, ve kterem si najdete vzdy nejaky zajimavy clanek, nakreslete obrazek nebo napiste hezkou basnicku a poslete to do redakce.. urcite budou mit radost.

jinak hodne zdaru.

btw: grunge byl taky jen nalepka.. novinarska:)