pátek, června 03, 2005

Music 2 Use Against Zombies

Koukali jsme se v pondělí na výbornou britskou komedii Shaun Of The Dead (česky na videokazetách jako Soumrak mrtvých). Parodie na zombie filmy jsme si dali jako bombónek po Romerově trilogii Night Of The Living Dead, Dawn Of The Dead & Day Of The Dead, doplněné Fulciho Zombi 2 a Zombi 3. Jedna scéna stojí za zveřejnění. Hlavní hrdinové, dva kámoši Shaun a Ed zjistí, že po zahradě jejich privátu se prochází zombíci. Jdou na průzkum, ačkoliv televize jim radí, aby za každou cenu zůstali uvnitř ("copak jsme někdy věřili televizi?") a ocitnou se v obklíčení klimbajících nemrtvých, kteří mají chuť na čerstvé lidské maso. Jedinou zbraň, kterou mají po ruce je Edova krabice s vinylama. A teď přichází opravdu zapeklité dilema hudebního fanouška. Kterou desku obětovat, když po vás jdou zombíci? Rozhovor Eda a Shauna přikládám.
- Cos to hodil?
- Blue Monday.
- To byl originální výlisek!
- Neser mi.
(Shaun loví v krabici)
- Purple Rain?
- Ne.
(Shaun desku vrátí a znovu loví v krabici)
- Sign O' The Times?
- Rozhodně ne.
(Shaun desku vrátí a vytáhne další)
- Soundtrack k Batmanovi?
- Hoď ji.
- Dire Straits?
- Házej.
(Deska se zapíchne zombíkovi do hlavy, ale moc mu to nevadí)
- Stone Roses?
- Ne.
- Second Coming?
- Mně se líbí.
- Sade?
- Ta je Liz.
- Nechala tě.
(CZ subtitles byFIDOusek)
Když jsme u těch zombií, tak určitě doporučuju nové Gorillaz "Demon Days". Vypadá to, že Damon Albarn je blázen do Romerovy klasické trilogie. Něco už jsem naznačil v recenzi pro MS, ale od té doby jsem objevil ještě další indície.
- První album Gorillaz začíná zoufalými výkřiky "Je tady někdo" vysamplovanými z "Day of The Dead", druhé album zase začíná samplem úvodní melodie z "Dawn Of the Dead".
- Videoklipy Gorillaz z první desky mají jako autora uvedenou designerskou skupinu Zombie Flesh Eaters, což je jeden z alternativních názvů italského pokračování Dawn Of the Dead v režii Lucia Fulciho.
- Damon Albarn připomíná v refrénech na "Demon Days" zombíka. Je vláčný a líný.
- a na závěr ještě jedna dobrá zpráva. Za dva týdny se za oceánem začně hrát Land Of The Dead, tedy čtvrtý díl Romerovy klasické zombie trilogie (sic!). Zombíci převzali vládu nad zemí a lidé přežívají v opevněných městech. Jednu z hlavních rolí hraje Dennis Hopper, který heureka, čte v "Fire Coming Out Of The Monkey's Head".
- v bookletu je namalován identický kalendář, který si dělají přeživší hrdinové v "Dawn Of The Dead". Skladba na desce se jmenuje "November Has Come", což není náhoda, protože zombies ve zmíněném filmu začaly útočit v říjnu.

1 komentář:

Vít Čondák řekl(a)...

Svého času někdo přišel s teorií, že Spielberg má ve filmech tolik přátelských mimozemšťanů, protože je s nimi ve spojení a má za úkol připravit světovou veřejnost na jejich příchod.
Že by Albarn věděl něco, co my ne? =)