pondělí, července 25, 2005

Reggaeton ready...

V UK Chart včera večer debutoval Daddy Yankee se singlem "Gasolina". Páté místo v nejprestižnějším evropském žebříčku je hodně slušné, v oficiálním evropském žebříčku byl před týdnem patnáctý, aktuální pořadí, na kterém půjde určitě nahoru ještě není venku, přičemž si určitě vylepší dvanáctku z května, kdy už byla třeba v Řecku, Dánsku nebo Itálii v Top3). Je to velký průlom pro portorikánský hip hop, o Gasolině dokonce dneska psal i nešťastný Vlasák v MF Dnes, který z "Gasolina" udělal "Gazoliny" a trefně ji přirovnal k Macareně (podobnost opravdu čistě pro neznalé). Pokud Daddy Yankee pronikne i do české Top 40, tak to bude pravděpodobně první drsnější hip hop, který se tam ukáže. I když, koukám, že "Hate It Or Love It" je na čísle 22, i když to není raw.
Počáteční úspěch reggaetonu mi připomněl ostatní skladby nastupujících žánrů, které je poprvé uvedly v Uk Chart. Za zhruba deset let, co sleduji vývoj na hudební scéně jsem zažil pár podobných průlomových singlů. Nedá se říci, že to jsou vždy absolutně inovátorské skladby. V divokém světě dubplate kultury platí, že věc, která vyjde na singlu je obvykle už v undergroundu dávno stará. Singly navíc vydávají a hlavně propagují velké firmy, takže třeba jako v případě "Gasoliny" jde také o to udělat co největší humbuk. Přesto jsou to v určitém smyslu milníky hudebních revolucí. (Tak nějak se mi zdá, že jsem už podobný přehled kdysi na Labu dělal. Moje stará teorie ale zní: Pokud už se to stalo a já si to nepamatuju, nestálo to za nic a stojí to za zopakování. Tentokrát to tedy snad bude uspokojivější. Alespoň pro mě.)

Jungle - M-Beat featuring General Levy - Incredible (nejprve originál v červnu 94 na čísle 38, v září pak remix na osmičce).
Pamatuju si, jak jsem skladbu slyšel v UK Chart, kterou vysílalo kdysi snad OK3. Bylo to pekelně agresivní a beaty, které dávali jsem vůbec nechápal a do toho chant "booyaka booyaka jungle is masive", který mi dlouho zůstal v hlavě. Teprve později jsem se dozvěděl, že je to jungle a že Levy je dancehallový MC, kterého M Beat vysamplovali a že nemá s jungleovou scénou nic společného. Nedávno jsem skladbu slyšel v komedii Ali G In Da House a zavzpomínal jsem si.
Co dělá dnes? Podle všeho kouří weed, prohlašuje se za jamajského zpěváka číslo jedna, jezdí turné a o jungle se na své stránce vůbec nezmiňuje.
web
M-Beat ještě v roce 96 vydali na Renk Records singly, od té doby ale o nich nebylo slyšet. Na internetu jsem o jejich aktuálních aktivitách nevypátral zhola nic :(

drum'n bass - Goldie - Inner City Life (listopad 95 číslo 39)
I tento díl z Goldieho opusu Timeless jsem poprvé slyšel ve zmíněné televizní hitparádě. DnB tehdy začínal a protože jsem o něm hodně četl na internetu, zajímalo mě co je to zač. Nemusím vysvětlovat, že tahle věc mě totálně odfoukla.
web
Co dělá dnes?
To bych taky rád věděl! "The Golden One" naposledy vydal album svého materiálu před šesti lety. Od té doby jen pár DJských mixů, jeden letos ze série MDZ s číslem 05. Samozřejmě na Metalheadz. Dokonce už ani jeho bývalý oficiální web neexistuje, což je dnes synonymem umělecké smrti. (Co dělat, dnes si ho v UK asi nejspíše pletou s Goldie Lookin Chain) Goldie je samozřejmě i nadále aktivní v Metalheadz. Hrál v sitcomu EastEnders, v jednom dílu Jamese Bonda, dokonce se objevil i v celebritní verzi Big Brother. Ale nové tracky nikde.

speed garage- Double 99 - Ripgroove (květen 97 číslo 31, remix v listopadu číslo 14)
- 187 Lockdown - Gunman (listopad 97 šestnáctka, remix o rok později v červnu na sedmnáctce)
Už jako dnbhead jsem četl o novém klubovém beatu a díky biased optice publicistů, kteří byli nakloněni spíše dnb jsem bral speed garage hodně s respektem. Líbil se mi lednový hit čísla jedna - Armandův Van Heldenův remix "Professional Widow" od Tori Amos, ale to byla ještě Amerika. Nakonec se speed garage opravdu ukázala být slepou větví, Lockdown odfoukl čas.
Co dělají dnes? I u 187Lockdown moje pátrání zcela selhalo. Julian Jonah, tedy pokud je to opravdu on dělá houseové remixy.

2Step Shanks & Bigfoot - Sweet Like Chocolate (číslo jedna v květnu 99).
Speed garage zmutovala do 2stepu, tenhle klasický track ho udělal pro britská média. Trochu moc mi připomínal klasický europop, i když s odstupem nepopírám, že měl silný hitový potenciál.
Co dělají dnes? V roce 2000 ještě vydali poslední singl a pak se oni i jejich Clinical Records patrně odeslali na věčnost. I web Clinical už neexistuje. Za 3,50 L může být váš!

UK Garage - Oxide & Neutrino - Bound4Da Reload (číslo jedna květen 2000)
Tady se možná zamotáváme do problémů s definicemi, ale tahle pecka je rozhodně milníkem v posunu klasického 2stepu s ženským vokálem k Uk Garage s rapem. Bound 4 Da Reload jsem zase viděl na nějaké televizní hitparádě a pamatuju si, jak jsem se strašlivě těžce pídil k tomu, abych skladbu slyšel znovu. Bylo zkouškové a pak léto, byl jsem bez internetu a na dostupných rádiích nic takového samozřejmě nehráli. Singl jsem si nakonec o pár let později koupil v Londýně, ačkoliv dnes zní jak rap, tak produkce hodně srandovně.
Co dělají? So Solid Crew i Oxide & Neutrino udělali rychlou slávu a pak podobně jako všichni jejich kolegové po jednom albu skončili. Tedy oprava, O&N vydali alba dvě, druhé "2 Stepz Ahead" propadlo a následoval vyhazov z paylistu Warner. Za vrchol kariéry můžou považovat skladbu na soundtracku k Tomb Rider. Bleeeh! Btw. Oficiální stránka So Solid už prodává jen ringtones.
Z http://www.oxideandneutrino.net/ je Cheap Domain for Registration.

grime - Dizzee Rascal - I Luv U (červen 2003 číslo 29)
Tento track budu mít navždy spojený s prvním měsícem ve svém novém bytě s pevným internetem. Četl jsem o nové rapové hvězdě nejprve na BBC, kde jsem album poslouchal v Real Audiu. Napsal jsem Qudiovi, který byl na rychlejší lajně a desku rychle sehnal v jakémsi mp3 preview. "Track tři je velká masírka," napsal mi na ICQ. "I Luv U - to bude první singl", napsal jsem mu já. "To není možná. Je to příliš agresivní," napsal on. Nakonec jsme se dozvěděli, že tahle skladba boduje v undergroudnu už přes rok a na singlu nakonec opravdu vyšla. Je samozřejmě diskutabilní, jestli první grime track není "21 Seconds" nebo "Oi!", já se ale kloním k "I Luv U".
Co dělá teď? Rascal je alive & kickin. Znovu a znovu to zkouší v Americe, ale vypadá to, že pokud třetí deska nebude mít velký hit, půjde zpátky do undergroundu. Jeho poslední track "Off To Work" se nedostal do Top 40 v Británii. Nejnovější Rascalovou radostí je label Dirtee Stank, kde budou vydávat očekávaní Klass A z Leicesteru (tedy žádný East London).

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Goldie letos vydá album nazvané Sine Tempus (jak originální :)). Vydává ho pod pseudonymem Rufige Kru - http://www.rolldabeats.com/release/metalheadz/meth06lp

První singl se jmenuje "Say you love me" a není o co stát :))

Jindra Volák

Anonymní řekl(a)...

fajn, akorat jsi trosku dopletl generala levyho s barringtonem levym :) oprav si ten odkaz v clanku.