pondělí, února 09, 2004

And Grammy goes to...

Tak máme za sebou letošní Grammy. Jsem trochu rozespalý z toho nočního maratonu, leč rád bych dodal pár věcí.

Letos to byly co se týče cen nejlepší Grammy co pamatuji. Kromě kupy cen pro márnice a lazarety (Jak jednoduše získat Grammy? Stačí s velkým humbukem zemřít nebo mít těžkou nehodu a s velkým humbukem se zotavovat!) patřil večer černošské hudbě. Otevřela ho královna večera Beyonce (přeceněná deska, ale za hity si všechny ceny zaslouží) s Princem, zválcovalo funkové komando Earth, Wind & Fire/Parliament&Funkadelic/OutKast a zakončil Andre3000. (Všimli jste si, jak všechny celebrity v prvních řadách při "Hey Ya" vytáhly "polaroid picture" a podle textu s ním třásli? :)) Akademie se možná zalekla a afroameričanům vzali cenu za skladbu roku. (Neříkám ale, že Coldplay s "Clocks" si ji nezasloužili také.) Letošní ročník se zapíše do dějin jako první, ve kterém si nejprestižnější cenu za album roku odnesla hiphopová skupina. Bylo načase a těžko si ji někdo mohl zasloužit více než OutKast. Měli ji dostat už za předchozí dvě alba, ale v tomto případě není nikdy pozdě.

Hudební vložky byly vynikající. Vyšlo spojení Chica Corea a Foo Fighters, Beyone a Prince, George Clinton a jeho band nepřekonali legendární vystoupení s Red Hot Chili Peppers, ale také nadchli. Mírně zklamalo vystoupení upomínající na 40. výročí se Stingem a Pharellem za bicími a totálně vosková a umělá Celine Dion.

Přenos bohužel přerušovaly reklamy, řekl bych dokonce že zhruba polovina z těch tří hodin a něco padla na nich. V přenosu na ČT2 tak bylo nejčastěji vidět jen logo. Komentující Jan Rejžek byl profesionálně dokonalý, projevem ovšem někdy trochu uspávající. Smekám klobouk před jeho znalostmi (neudělal chybu - od Cashe až po OutKast, vše na jedničku. Snad jen na úvod spletl "Please Please Me" za "I Saw Her Standing There") A když nazval "Speakerboxxx/The Love Below" Sgt. Pepperem 21. století, tak jsem mu tleskal za odvahu. Full respect!!!

Žádné komentáře: