sobota, července 17, 2004

Dillinjův sound!

Dillinja AKA The Great Bass Destroyer se nás všechny hodlá odměnit po letech čekání výběrem svých největších tunez ze zlaté éry drumbassu. Jmenuje se to "My Sound (1993-2004) a je to ven na Valve. Je to super pozornost pro lidi jako já, kteří prostě nejsou schopni pochopit, kam se tenhle génius propadl a s kažým dalším releasem čekají bombu. A samozřejmě marně. Dillinja je pro mě synonymem špinavého undergroundového dnb, mnohem více než Goldie, Roni Size nebo nedejbože 4Hero a stačí jedna basová linka a zpět se mi vrátí všechny vzpomínky na roky 1994-1996, kdy jsem byl do tohoto zvuku zblázněný. Teď tedy konečně už zádné bootlegy, žádné vinyl only, žádné pochybné mp3, ale jen stříbrný disk s Dillijovým klasikami. Ano, přesně tak, mluvíme o veledůležitém rytmickém inovátorovi, který vydával zásadně na vinylu, kromě několika skladeb na výběrech (Metalheadz, Prototype, V) nebo v mixech jiných DJů. (btw. Dillinja sám nikdy jako DJ nevystupoval!) Ačkoliv měl hned od začátku smlouvu s London Rec., jeho první album "Cybotron" vyšlo až v roce 1999 a to už z jeho zašlé slávy byla jen polovina. Společné desky s Lemonem D (producent jehož talent je blízký nule) mi nikdy moc nešmakovaly, řekl bych že právě Lemon D je zodpovědný za to, že to s Dillinjou šlo tak rychle s kopce. Ani tracky, které byly později klubové hity jako "Tudor Rose" nebo "Live Or Die" mi k srdci moc nepřirostly. Tady je tracklist:
1. My Sound (Intro)
2. Forsaken Dreams
3. Friday
4. All The Things
5. Sovereign Melody
6. Acid Track
7. In The Grind
8. Angels Fell
9. Rain Forest
10. Hard Noise
11. Mutha F*cka
12. Tudor Rose
13. Thugged Out
14. Threshold.
OK, je tam pár věcí z doby, kdy si Dillinja myslel, že všechno zachrání ženskými vokály (trochu pomýlená myšlenka), ale klasické cuty tam nechybí (a teď mám na mysli Angels Fell - legendární debut na Metalheadz, asi nejslavnější track Acid Trak, Threshold nebo jedna z nejbrutálnějších basových linek v dějinách hudby v Hard Noise) . Co mi chybí? Předně jeho nejlepší vokální flák Nasty Wayz, rytmický trip Deadly Deep Subs, nářez Rhytmic Trip, Silver Blade z Grooveriderova labelu Prototype,  Armoured d a Fluid z jeho vlastního labelu Test nebo Tear Down Tha Place, nejblíže kdy byl D. dancehallu a ragga. A nejvíc mi asi chybí Warrior Jazz, perla z prvního Metalheadz boxsetu. A aby toho nebylo málo, tak bych přidal ještě jeho junglovou parádu Sallesai, kterou ovšem vydal jako Trinity. Jak tak koukám, klidně bych si z toho mohl sestavit ještě jedno bestof album.
Zvláštní pozornost si zaslouží i Dillinjovy oficiální remixy, které zatím zůstávají schovány na singlech nebo dubplatech. Mezi nejlepší bych zařadil Krust - Angles (Dillinja_Remix), Future Forces (což je pokud se nepletu Photek) - Strontium Jazz (Dillinja RMX) nebo DJ Die - Autumn (Dillinja RMX). Interesantní jsou remixy, které Dillinja dělal pro mainstreamové projekty v době, kdy byl prostě tak silně in že si i Bjork nebo Faith No More mysleli, že by bylo dobré mít jeho remix. Samozřejmě, že vesměs brutálně hardcoreový remix stejně nikdo nehrál, ale Dillinja se stal pojem. Jen tak namátkou - Amon Tobin - Regular Chicken (Dillinja Mix), Faith no More - Ashes to Ashes (Dillinja Mix), DJ Krush - Only The Strong Survive (Dillinja Mix),  Funki Porcini - King Ashabanapal (Dillinja Mix), ne příliš povedený remix Cover Me pro Bjork nebo z poslední doby Basement Jaxx feat Dizzee Rascal - Lucky Star (Dillinja Remix).

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

narozdil od tebe mam s dillinjou docela problem, pac v tech jeho slavnejch letech kdy byl "rytmicky inovator" sem poslouchal jeste uuplne neco jinyho:-). uznavam ze prinos pro scenu mel ale ted? mel by jit do duchodu...s timhle vyberem by to byl dustojnej odchod...ted si jenom hrabe prachy za svoji formulku a misto kvality je tu kvantita..co se tyce lemona tak bych nerek ze je tak netalentovanej a uz vubec ne ze je zodpovednej za to ze to s Dillinjou slo z kopce....dyt prakticky nikdy neudelali spolecnou skladbu....podle me to spis bude tim ze se Dillinja nechal uspokojit uspechem svych tracku a odmita se posunout ve svy tvorbe nekam dal...problem je ze to lidem nevadi. A tak misty Dillinjy-inovatora je tu Dillinja-obchodnik. Posledni 2 alba budiz krystalickym dukazem.
ps track 13 je Thugged Out Bitch
ill_eel