pátek, prosince 17, 2004

Y2K4 Karl Best Of Pt.3 - Nejlepší labely


Který label letos vydával nejzajímavější hudbu? Karl Lab dodává subjektivní přehled nejagilnějších nezávislých labelů za loňský rok. Chvíli jsem přemýšlel i o speciálním pořadí velkých labelů (Sony/BMG, EMI, Warners, etc.), ale asi by to nemělo valný význam.



1. TVT(Lil Jon & Eastside Boyz, Ying Yang Twins, Pitbul, 213, Teedra Moses)
Domov atlantského crunku, který dominoval letošnímu americkému hiphopu. Jednoznačně nejlépe prodávající a vydělávající nezávislý label vůbec je domovem Lil Jona a jeho crunkových chráněnců a roste s aktivitami šíleného producenta s dredy. Letos také vydali mizerné album hiphopového rádoby allstar teamu 213 (Snoop, Nate Dogg) a objevili výbornou R&B zpěvačku Teedru Moses.

Nejlepší release: LJ&ESB - Crunk Juice, Teedra Moses - Complex Simplicity


2.679 Records (The Streets, Annie, Kano)

Londýnský label se proslavil objevem Mike Skinnera aka The Streets, kterému letos vydal jeho hip-hoperu, odvážně podpsal norskou electro-popovou divu Annie a grimeového bosse Kanoa. Oba by měli být 05 big thang a na leden připravili kompilaci Run The Road.

Nejlepší release: The Streets - AGDCFF, Annie - Anniemal


3. DFA (Pixeltan, Black Dice, J.O.Y.)

Discopunkovy label letos nabral na síle s Compilation Nr.2 a releasem noiseových Black Dice a singly LCD Soundsystem. Právě jejich deska by měla být těžkou bombou, kterou DFA shodí v roce 2005. Navíc letos podepsali distribuční kontrakt s EMI.

Nejlepší release: Black Dice - Creature Comforts, Compilation 2


4. XL (Dizzee Rascal, Ratatat, Wiley, M.I.A.)

UK label, ze kterého udělali monstrum Prodigy nespí na vavřínech a kromě Howlettovy mizérie letos vypustili i Dizzeeho, divný rock Ratatat, podepsali pěvulku M.I.A. Jo a taky podepsali a pak vyhodili Wileyho. (Za to si zaslouží mínus.)


5. Touch & Go (!!!, Enon, TV On Radio)

Divný kytarový rock měl dobrý rok s deskami tří zmíněných kapel. TV On Radio navíc shrábli prestižní Shortlist Award a to se počítá.


Kompakt (Michael Mayer, Superpitcher, Rex The Dog, Kaito)

Už nejen microhouse nebo nu jazz. Kompakt letos vydal vynikající house/disco Superpitchera a objevili Rex The Dog. A hlavně korunovali svoje působení v průmyslu monstrózní kompilací Kompakt 100 a další kompilačkou Pop Ambient 2005.


Planet Mu (Remarc, Venetian Snares, dDamage)

Mu je synonymem pro všechno ujeté. Gabba, masakr jungle a electro-hell, mají všechno.


Domino (Franz Ferdinand, Four Tet)

Loni Four Tet, letos skotští hezounci. Mají dobrou ruku!


Sonig (Niobe, Mouse On Mars, Jason Forrest)

Kolínský Sonig dokopal k dalšímu releasu MoM, dal prostor šílenému bastardovi Jasonu Forrestovi a vokalistce Niobe.


Big Dada(cLOUDDEAD, Ty, Diplo, TTC)

Hiphopový odrůstek Ninja Tune letos cizopasil na boomu anglického hip hopu, i když jejich hlavní akvizice byli amíci (cLOUDDEAD, Diplo) nebo francouzi TTC. Absolutorium si zaslouží za pozornost, kterou věnují londýnskému MCmu Ty.


Studio !K7 (Mike Ladd (Nostalgiator), Ursula Rucker, Swayzak, Shantel)

Kdykoliv se Mike Ladd vypraví do studia, je to událost. A to stejné platí i o Ursule Rucker. Elektronické šílenosti Swayzak a Shantel počítejte jako další plus.


Roc-A-Fella (Kanye West, Jay Z)

JiggaMan jde do důchodu a našel nástupce, který se jmenuje Kanye West. R-a-F navíc vydali accapella verzi "Black Album" a nastartovali nevídanou mashupovou horečku.


Rune Gramophone (Supersilent, Deathprod, Skyphone)
Norský atak pokračuje, tentokrát na poli leftfield elektroniky a mimoidního jazzu.


Coming next: Nejlepší producent

Žádné komentáře: