středa, srpna 17, 2005

My reading list...

Už týden jsem pohlcen knihou "Encyklopedie kulturních trendů 90.let", kterou u nás v roce 1999 promptně vydal Maťa. Je to výborný pvod do pop kultury posledních dvaceti let, který sice maličko sráží děsivý překlad a fakt, že už nezbyl čas ani síly na to provázat překlad s popkulturní realitou (nesedí názvy už tehdy přeložených knih a filmů, pokulhává terminologie kolem internetu a počítačů a z mužů se stávají ženy). I tak je to rozhodně povinnost pro každého, kdo se chce orientovat v tom, co se děje v angloamerické popkultuře, protože informační hodnota knihy (a třebas kombinovaná s Googlem) je nevyčíslitelná. Koukal jsem, že ji ještě na pár i-netových obchodech mají. (Steven Daly, Nathaniel Wice: Encyklopedie kulturních trendů 90.let (Maťa, 1999) (=update: knihu jsem dnes objevil v Brně u Ryšavého. Je na ní jakási šílená sleva, takže rychle pro ni!)
Viděli jste film Přízračný svět (alias Ghost World)? Velmi příjemný film se Stevem Buscemim, kde dvě kamarádky řeší svůj život po střední. Byl jsem dost překvapený, když jsem zjistil, že film byl natočený podle komiksu. To ovšem byly doby, kdy jsem si myslel, že komiks=superhrdinové v utlých legínách. Chyba, komiks na sebe může vzít podobu jakéhokoliv literárního žánru. Letošní prázdniny trávím čtením graphic novels (které tvůrci začali používat, aby se vyhli hanlivému označení komiks) a nevycházím z údivu, jak silné je to médium. (Česky z tohoto ranku vyšel třeba Maus, Jimmi Cornigan - Nejchytřejší dítě na světě nebo Strážci.) Můj poslední objev je
Daniel Clowes, jeden z bojovníků na poli alternativního komiksu. Právě on je autorem komiksu Ghost World a proslavené série Eightball. V ní vyšel i příběh Davida Boringa, krásně ujetý, dějově vyšinutý a zároveň bolestivě pravdivý (fíha, to je obrat!) příběh o klukovi, který neví co chce, ale zároveň ví, co nechce. (Daniel Clowes - David Boring (Eightball 19-21).

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

jmenuje se to správně Nejchytřejší kluk na světě - Jimmy Corrigan
EdaS

Karel Veselý řekl(a)...

pravda pravda. četl jsem to v angličtině a byl líný se podívat jak se to jmenuje v češtině :( díky.

Anonymní řekl(a)...

Ma zminene knihkupectvi adresu www.rysavy.cz? Dnes jsem se ptal a knihu nemaji. Prosim Te, za jakou cenu ji meli, nepamatujes se?

Karel Veselý řekl(a)...

koukam ze puvodne stala 320, takze u Rysaveho (www.rysavy.cz je jejich web) ji meli s 10procenti slevou, coz je nejakych 288 kc. meli ji vystavenou u pultu, jako kdyby ji chteli zoufale prodat. ja myslim ze nekde v antikvariatech urcite bude, pred 2 lety jsem ji videl v antiku v pasazi Alfa (ale nemel jsem penize) a pred mesice jsem ji koupil taky v antikvariatu, tentokrat ve Znojme. Preju hodne stesti! btw. neznate nekdo nejaky dobry antikvariat na netu?

Anonymní řekl(a)...

Takze jsem ji nakonec sehnal na vltava.cz za 182 Kc. Diky za tip!