sobota, ledna 12, 2008

Nejlepší filmy (viděné v roce) 2007 (díl 2.)

The Office (2000-1, imdb)
Extras (2006-7, imdb)



Rick Gervais je génius. Tečka. Dva zásahy krále alternativních televizních seriálů. U Extras ze života komparzistů a později celebrit jsem se víc bavil, The Office ale útočí přímo na existenciální solar plexus. Většina známých, kterým jsem seriál doporučil mi později tvrdili, že se na něj nemohli dívat díky celkovému zhnusení. A přitom se tam odehrávají příběhy, které zažije každý, kdo třebas jen týden pracoval v nějaké kanceláři. A bez téhle zkušenosti ztrácí Office jeden rozměr. Gervais je ten typ komika, u kterého nevíte jestli už se s ním máte smát nebo nad ním brečet a jeho dva výtvory jsou přelomovým dílkem v historii televizní "zábavy". To, že Česká televize uvedla Kancl mě na téhle strašné instituci velmi překvapilo, přijdou na řadu i určitě divácky vděčnější Extras, kde se to jen hemží sebeparodujícími celebritami (Stiler, Bowie, atd.)? (Pozor na americkou (další národní mutace jsem neviděl) verzi The Office, vymazali všechny znepokojující podtóny a udělali z toho tuctový sitcom. Nebrat!)

Knowing Me, Knowing You... with Alan Partridge / I am Alan Partridge (1994 - 1999, imdb)
A Cock and Bull Story (r. Michael Winterbottom, 2006, imdb)



Steve Coogan mě baví už od 24 Hour Party People a stojí za to sledovat všechno, v čem se objeví. Většinu času hraje postavičku namyšleného sebestředného panáka. Zatímco Andy Milman z Extras má záchvěvy lidskosti, Alan Partridge se v mašinérii televizní zábavy snaží prosadit zcela bez skurpulí. Není to ale zlosyn (to bychom se mu ani nesmáli), spíš totální magor mimo dobro a zlo, který jedná ze zmatených životních hodnot, které mu napumpovala do mozku společnost. Coogan se mi líbil taky v trochu nesourodém filmu o zfilmování nezfilmovatelného románu Tristram Shandy. Sympatická věc, ale Winterbottom už měl světlejší okamžiky (24 hour..., Code46).


Paprika (2006, imdb). Satoši Kon vždycky točil divné a komplikované příběhy (Millenium Actress, Perfect Blue, seriál Paranoia Agent), u svého nejnovějšího halucinačního opusu to ale už trochu přehnal. Většinu filmu jsem strávil přemýšlením o tom, jestli to co vidím je sen či realita, aby mi nakonec došlo, že je to vlastně jedno. Chce se snad Kon stát Lynchem japonského anime? Vloni jsem viděl taky jeho seriál Paranoia Agent, který šetřil diváka alespoň tím, že šílený obsah dávkoval do kratších dílů. Z podobného těsta nevzpomínám nerad na Toki wo kakeru shôjo/Girl who leapt Through Time (2006, r. Mamoru Hosoda, imdb). Má to sice docela tuctovou sci-fi zápletku, ale vlastně je to taky o lásce.


The Devil and Daniel Johnston (2005, imdb, r. Jeff Feuerzeig). Poslední dobou jsem viděl jsem hodně hudebních dokumentů, ale tenhle je jednoznačně nejlepší. Důvod je jasný - žádný z žijících hudebníků se nevyrovná magické/manicko-depresivní osobnosti písničkáře Daniela Johnstona.

Flandersui gae/Barking Dogs Never Bite (2000, imdb, r. Joon-ho Bong) Před lety jsem se předávkoval korejskými romantickými komediemi a řekl jsem si, že nechci dlouho nic podobného vidět. Flanderui Gae je první film režiséra Joon-ho Bong, který natočil asi nejlepší film současné korejské filmové vlny - Vzpomínky na vraždu (imdb) a předminulý rok bohužel také otřesný velkorozpočtový biják Virus/The Host/Gwoemul (imdb). Štěkající psi nekouškou naštěstí disponují minimální romantikou, spíš je to taková roztomilá komedie o tom, jak je jednoduché se zaplést do lží. Navíc v ní hraje ultracute Du-na Bae, kterou si nemůžete nezamilovat (mě se to stalo v Saving My Hubby imdb). Když už asijská romantika, tak alespoň thajský Občan pes/Mah nakorn (2004, imdb). Je to něco mezi My Sassy Girl a libovolným kýčovitým bollywoodem.


Dark Star (1974, imdb, r. John Carpenter)
Kin-Dza-Dza (r. Georgi Daneliya, 1986, imdb)

Tady jsem splatil starý dluh. Během posledních let jsem se naučil milovat - a vlastně ani nevím proč - pesimistické sci-fi. Asi se mi líbí jejich výsměch odvážným plánům lidstva na kosmický výzkum, které jsou jen zástěrkou za neschopnost vytvořit normální místo k životu na naší planetě. Navíc tvoří v žánru zcela marginální proud. O Dark Star jsem kdysi četl u příležitosti reedice a vždycky jsem chtěl film vidět. Na krásně absurdní ruskou Kin-Dza-Dza jsem narazil zcela náhodou (imdb) na jednom trackeru. Film otevírá zajímavou otázku: Proč vůbec cestovat po jiných planetách, když existence na nich je stejně absurdní jako na té naší? Ztracený sci-fi poklad, ale asi už ne na dlouho: viz. wikipedia: An animated version of the same story, named Kin-dza-dza-dza!, is being made in Russia, and is planned for release in December 2008.

...pokračování příště

2 komentáře:

NiftyDeuce řekl(a)...

hi there, i got an email from you about the 'Poison Dart' video - but my reply bounced back - can you drop a line at tom@voltspictures.com with an address i can mail you on? cheers, Tom

Anonymní řekl(a)...

Americká Office není v žádném případě obyčejný sitcom, ale pravda je, že je zcela odlišná od britské. Je to úplně jiný typ humoru, ale to jak od UK verze Office, tak od běžných sitcomů. Podle mě US Office přetavili do úplně nové podoby tohoto žánru. A jo, britskou Office jsem viděl celou a místy s rychlým posuvem, pač mi z toho bylo špatně :).

Btw ta všude používaná hláška, jak to věrně kopíruje život v kanceláři, to jsi musel taky opsat? Mně spíš většina těch scén přijde přitažená za vlasy :).